THEPOWERGAME
Από την Τουρκία προήλθε το 1/3 των φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο 2023 και στα οποία εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έλαβε συνολικά 272 ειδοποιήσεις από τις χώρες που το αποτελούν λόγω της υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στις χώρες μέλη της ΕΕ, είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.
Οι περισσότερες ειδοποιήσεις, 96, ποσοστό 35,3% επί του συνόλου, αφορούσαν την Τουρκία. Από τις 96 ειδοποιήσεις, οι 41 αφορούσαν πιπεριές και ακολούθησαν λεμόνια (28), μανταρίνια (10) και ντομάτες με 6 περιπτώσεις (επισημαίνεται ότι τα περισσότερα από τα εν λόγω προϊόντα έχουν καταστραφεί στα σύνορα, πριν δηλαδή εισαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά).
Δεύτερη στην κατάταξη μετά την Τουρκία είναι η Αίγυπτος με 42 ειδοποιήσεις, εκ των οποίων οι 30 αντιστοιχούσαν σε πορτοκάλια, 3 πιπεριές και τα άλλα 9 σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.
Στην τρίτη θέση η Ινδία με 18 ειδοποιήσεις και ακολουθούν: Κένυα με 15, Σρι Λάνκα με 13, Κίνα και Βιετνάμ με 7 η καθεμία, Μπαγκλαντές 6, Μαδαγασκάρη με 5.
Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις κατανέμονται συνολικά σε 32 χώρες που διέθεσαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους σε κοινοτικές αγορές, εκ των οποίων οι 3 ειδοποιήσεις αντιστοιχούσαν στο Μαρόκο (πιπεριές, αγγούρια και κλημεντίνες), 2 στην Ολλανδία (αχλάδια και πιπεριές) και από την Ισπανία εντοπίστηκε περίσσεια φυτοφαρμάκων σε δύο περιπτώσεις, που αντιστοιχούσαν σε μανταρίνια.
Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.
Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ το πεντάμηνο 2023 εισήχθησαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 7.326 τόνοι φρούτων και λαχανικών αξίας 13,533 εκατ. ευρώ με κυριότερα κολοκυθάκια 1.110 τόνοι, πιπεριές & γλυκοπιπεριές 952 τόνοι, τομάτες 253 τόνοι και λεμόνια 52 τόνοι.
Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, με δήλωσή του, εφιστά «την προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας καθ’ ότι στο πρώτο εξάμηνο οι επιδόσεις της χώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές», όπως σημειώνει.