THEPOWERGAME
Ξεκίνησε η αξιολόγηση των πρώτων επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο (v. 4887/2022). H πρώτη ανάρτηση πίνακα δικαιούχων αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά το καθεστώς της «Μεταποίησης-Εφοδιαστική Αλυσίδα». Το καθεστώς αυτό ήταν το πρώτο που βγήκε στον αέρα τον Ιούλιο του 2022 και φαίνεται ότι έναν χρόνο μετά, πλησιάζει η ώρα το καθεστώς αυτό να μοιράσει χρήματα.
Ωστόσο, φαίνεται ότι από τις αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι ενισχύσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι πολύ λίγες και πολύ χαμηλές, γεγονός που προβληματίζει τηn κυβέρνηση και το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε καθένα από τα 13 καθεστώτα ενισχύσεων που περιέλαβε ο νόμος, το μέγιστο ύψος των ενισχύσεων δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 50% δίνεται μέσω επιδότησης και το υπόλοιπο 50% μέσω φοροαπαλλαγών ή ενισχύσεων leasing.
Έτσι, για τα τέσσερα καθεστώτα που προκηρύχθηκαν πέρυσι η μέγιστη χρηματοδότηση ανήλθε σε 600 εκατ. ευρώ και η αιτούμενη ενίσχυση/χρηματοδότηση ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Είναι σίγουρο δε ότι αν προκηρυχθούν όλα τα καθεστώτα, τότε η χρηματοδότηση θα είναι ακόμη και πιο πενιχρή.
Γι’ αυτό άλλωστε το υπ. Ανάπτυξης, πολύ γρήγορα μέσα στο 2023 προχώρησε στην προκήρυξη του β’ κύκλου για τα καθεστώτα ενίσχυσης της «Μεταποίησης-Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων». Μόνον αυτά τα δύο καθεστώτα αιτούνται ενισχύσεις που πλησιάζουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Οι ενισχύσεις είναι κατά κανόνα επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και ενίσχυση δαπανών leasing.
Μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί τέσσερα καθεστώτα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί και το πέμπτο καθεστώς, για το οποίο η προκήρυξή του είναι σε προδημοσίευση.
Τα τέσσερα καθεστώτα που έχουν προκηρυχθεί είναι:
- Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα
- Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων
- Αγροδιατροφή
- Επιχειρηματικότητα 360.
To πέμπτο καθεστώς που πρόκειται να προκηρυχθεί είναι εκείνο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ελάχιστα θα διαφοροποιείται η τελική προκήρυξη από εκείνη που ήδη έχει δημοσιευθεί.
Για τα τέσσερα καθεστώτα που έχουν ήδη προκηρυχθεί και ολοκληρωθεί οι υποβολές σχεδίων, μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί 1.414 προτάσεις ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 3,36 δισ. ευρώ και αιτούμενης χρηματοδότησης/ενίσχυσης ύψους 1,54 δισ. ευρώ.
Από τα τέσσερα καθεστώτα, τα δύο πρώτα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» ήταν πιο σημαντικά που συγκέντρωσαν πάνω από 70% των αιτήσεων και του συνολικού προϋπολογισμού. Γι’ αυτό άνοιξε και δεύτερος κύκλος χρηματοδοτήσεων, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με την υποβολή προτάσεων να λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η προσέλευση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού, όπως ανέφερε η πρώην ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, νόμος στους πρώτους τρεις μήνες από την έναρξη της υποβολής προτάσεων, συγκεντρώθηκαν προτάσεις που ξεπερνούν σε ύψος όλη την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προς την κατεύθυνση αυτήν συμβάλλει και η νέα διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων, η οποία είναι πλήρως ηλεκτρονική και περισσότερο διαφανής απ’ ότι πριν. Προς την κατεύθυνση αυτήν συμβάλλει και το νέο πληροφοριακό σύστημα του Αναπτυξιακού Νόμου που έγινε εξαρχής.
Η πιο σημαντική καινοτομία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ωστόσο, είναι η εντατικοποίηση της αξιολόγησης και των ελέγχων της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων από ιδιώτες συμβούλους (π.χ. ορκωτούς ελεγκτές, μηχανικούς κ.λπ.), που θα επιταχύνει ιδιαίτερα τις εγκρίσεις, τους ελέγχους και τέλος την καταβολή των επιδοτήσεων και των φορολογικών ελαφρύνσεων.