THEPOWERGAME
Η κρίση της ακρίβειας και οι επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων των τελευταίων ετών οδηγούν σε ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά, αλλά και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η Ευρώπη χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική πολύ γρήγορα και απότομα και δείχνει να μένει πίσω στην κούρσα της τεχνολογικής κυριαρχίας χτυπημένη από την ενεργειακή κρίση και από τα διάφορα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι οικονομικοί δείκτες δεν προμηνύουν καλύτερες ημέρες και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια γιατί φοβάται το φάντασμα του πληθωρισμού, αυξάνει τον κίνδυνο η τεχνική ύφεση που έχει ήδη ξεκινήσει, να εξελιχθεί σε μόνιμη οικονομική στασιμότητα.
Το ΑΕΠ των 20 χωρών-μελών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γιατί η γερμανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση, σύμφωνα με την Eurostat. Τα δύο τρίμηνα ύφεσης είναι ένας από τους ορισμούς της ύφεσης, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά στις πολιτικές και οικονομικές αντιπαραθέσεις. Όμως, οι οικονομολόγοι δεν κηρύσσουν τόσο εύκολα την έναρξη της ύφεσης, όταν άλλοι οικονομικοί δείκτες είναι ισχυροί, όπως π.χ. η ανεργία που βρέθηκε στο 5,9% τον Μάιο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Ευρωζώνης.
Η κυριότερη ανησυχία της ΕΚΤ είναι ότι θα ξεφύγουν από τον έλεγχο ένα σπιράλ αύξησης μισθών που θα συντηρεί ψηλά τον πληθωρισμό, εμποδίζοντας τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές.
Αυτό που βιώνει σήμερα η Ευρωζώνη δεν είναι βαθιά ύφεση, αλλά ούτε και ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε τέλμα και κινδυνεύει να μείνει σε αυτή την κατάσταση για χρόνια. Η γερμανική βιομηχανία παραπαίει και όσο η Γερμανία θα δυσκολεύεται να αναπτυχθεί, η Ευρώπη θα είναι αναγκασμένη να βρει νέους πρωταθλητές. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε ξανά τον Ιούνιο σε χαμηλό 7 μηνών. Είναι η τέταρτη πτώση τους τελευταίους 5 μήνες, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη έχει χάσει το αναπτυξιακό της momentum και οδεύει σε άγνωστης διάρκειας οικονομική στασιμότητα.
Ο δείκτης του πληθωρισμού συνεχίζει την πτωτική του πορεία, ωθούμενος από τη μεγάλη μείωση που παρατηρείται στις τιμές της ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,5% τον Ιούνιο, περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, έναντι 6,1% που ήταν τον Μάιο. Όμως την ίδια ώρα ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός με στήριξη από την τάση που έχουν διαμορφώσει τα κρατικά μέτρα στήριξης
Παράλληλα, διατηρούνται και οι ανησυχίες για συνέχιση της αυξητικής τάσης στους μισθούς καθώς τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας αναφέρουν ότι παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Μάιο.
Ο δείκτης που παρακολουθεί πιο στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποφασίσει την στρατηγική των επιτοκίων είναι αυτός του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος ενισχύθηκε στο 5,4% τον Ιούνιο, από 5,3% τον Μάιο. Η Ισπανία έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% στο 1,9% αλλά και στη χώρα της Ιβηρικής η κατάσταση είναι σύνθετη. Η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση των ενεργειακών τιμών και ο δομικός πληθωρισμός που στην εθνική μέτρηση περιλαμβάνει και τα επεξεργασμένα τρόφιμα παραμένει στο 5,9%.
Οι ειδικοί θεωρούν υπεύθυνη για την άνοδο του δομικού πληθωρισμού στην Ευρώπη και κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, τη Γερμανία και συγκεκριμένα τα κρατικά μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν τον περασμένο χρόνο.