THEPOWERGAME
Πακέτο μέτρων με απ’ ευθείας ενισχύσεις 15,77 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό Κρίσης της ΕΕ συν (προαιρετικά) 31,54 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυξημένη προκαταβολή 70% της ενιαίας ενίσχυσης στα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου και ανακατανομή των κονδυλίων του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-27, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, υψηλό κόστος εισροών και από τις συνέπειες διαφόρων συναφών με το εμπόριο ζητημάτων.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά της, καλείται να αποφασίσει αφ’ ενός σε ποιες κατηγορίες παραγωγών θα κατευθύνει το ποσό των 15.773.591 ευρώ που εξασφαλίστηκε για την Ελλάδα από το Αποθεματικό Κρίσης 330 εκατ. ευρώ της ΕΕ και αφ’ ετέρου, σε συνεργασία με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εάν θα αξιοποιήσει την δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει το συγκεκριμένο ποσό κατά 200% (31.547.182 ευρώ) ώστε το τελικό ποσό της ενίσχυσης να διαμορφωθεί στα 47.320.773 ευρώ.
Ενισχύσεις ζητούν τόσο δενδροκαλλιεργητές, η παραγωγή των οποίων επλήγη από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, όσο και κτηνοτρόφοι στις περιοχές που έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος και έχουν υποβαθμιστεί ή μειωθεί οι παραγόμενες ζωοτροφές, επίσης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. (https://www.powergame.gr/ikonomia/461059/agrotes-se-poious-tha-dothoun-enischyseis-apo-to-apothematiko-krisis-tis-ee/).
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές θα διανέμουν την ενίσχυση απευθείας στους γεωργούς για να τους αποζημιώσουν για τις οικονομικές απώλειες λόγω των διαταραχών της αγοράς, των επιπτώσεων των υψηλών τιμών των συντελεστών παραγωγής και της ταχείας πτώσης των τιμών των γεωργικών προϊόντων και, κατά περίπτωση, για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα κλιματικά φαινόμενα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Ιβηρική χερσόνησο και στην Ιταλία. Η ενίσχυση μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει την απόσταξη οίνου προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς στον εν λόγω τομέα.
Η πληρωμή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2023 και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης.
Αυξημένες προκαταβολές τον Οκτώβριο- αναθεώρηση του ΣΣ ΚΑΠ
Εκτός από αυτή την άμεση χρηματοδοτική στήριξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί η καταβολή υψηλότερων προκαταβολών κονδυλίων της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα έως το 70 % των άμεσων ενισχύσεών τους και το 85 % των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης που σχετίζονται με την έκταση και τα ζώα θα μπορούν να είναι στη διάθεση των γεωργών από τα μέσα Οκτωβρίου για τη βελτίωση της ταμειακής τους κατάστασης.
Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ ώστε να ανακατευθύνουν τα κονδύλια της ΚΑΠ προς επενδύσεις που αποκαθιστούν το δυναμικό παραγωγής μετά από καταστροφή καλλιεργειών, απώλεια εκτρεφόμενων ζώων και καταστροφή κτιρίων, μηχανημάτων και υποδομών λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων. Οι τροποποιήσεις που επιφέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο αυτό δεν θα συνυπολογίζονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό τροποποιήσεων. Ομοίως, παρέχεται επίσης ευελιξία στην εφαρμογή των τομεακών προγραμμάτων για τον οίνο και τα οπωροκηπευτικά. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιτρέπει στους δικαιούχους να προσαρμόζουν καλύτερα τα μέτρα τους στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.