THEPOWERGAME
Εν μέσω ενός αβέβαιου τοπίου καλούνται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα για την πορεία της οικονομίας και σε κάθε περίπτωση να θέσουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα στήριξης, όταν έχουν στα χέρια τους όλα τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας ή τουλάχιστον ένα ικανοποιητικό πλάνο για την εξέλιξη της.
Μέσα σε αυτόν τον «καμβά» εξελίξεων, η εικόνα στην οικονομία είναι σε οριακό σημείο, ο κρατικός προϋπολογισμός δοκιμάζεται αφού εκτός από το χαμένο α΄ τρίμηνο του 2021, εν αμφιβόλω τίθεται και το μεγάλο στοίχημα του ανοίγματος του τουριστικού κλάδου στα μέσα Μαΐου μετά και τα όσα έχουν συμβεί σε Γερμανία και Βρετανία με τις «συστάσεις» μη μετακίνησης εκτός συνόρων.
Πάντως η ανάγκη για νέα πακέτο στήριξης, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η επανεκκίνηση, είναι δεδομένη. Ήδη σχεδιάζεται και πάλι ένα νέο «πακέτο» ανακοινώσεων ενδεχομένως από τον Πρωθυπουργό ενόψει και της έλευσης του Απριλίου. Με δεδομένη, λοιπόν, και την κατάσταση ασφυξίας που βιώνουν οι επιχειρήσεις, ειδικά οι ΜμΕ, ο προβληματισμός για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς αλλά και το νέο μείγμα μέτρων είναι έντονος.
Το νούμερο ένα πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα και το δεύτερο η παροχή τέτοιων προγραμμάτων που να μην βάζουν θηλιά στις εταιρείες για την αποπληρωμή τους. Έτσι στο νέο πλέγμα μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Απρίλιο θα ενταχθούν ειδικά προγράμματα παροχής ρευστότητας στην εστίαση και τον τουρισμό αλλά και για άλλες πληττόμενες επιχειρήσεις.
Ποιά νέα μέτρα έχουν κλειδώσει
Κλείδωσε τον Απρίλιο θα τρέξει η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επίσης μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν εκδοθεί τα «πιστωτικά» στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των παγίων δαπανών, ενώ από τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα αρχίσει να «τρέχει» και η 8μηνη περίοδος επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων.
Ακόμη είναι δεδομένο ότι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας εξετάζεται (και μάλλον κλειδώνει) η παράταση του μέτρου «κουρέματος» ενοικίου για τον Απρίλιο, η παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και η πιθανή 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υπενθυμίζεται όλα τα μέτρα – και η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών- συνδέονται με ρήτρες διασφάλισης θέσεων εργασίας που εκτείνονται χρονικά μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Επίσης στο πακέτο του Απριλίου αναμένεται να ενταχθεί ενίσχυση ρευστότητας από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επανεκκίνηση τους με ποσό της χρηματοδότησης που θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία. Κομβικό σημείο των νέων μέτρων είναι και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπου ποντάρουν πολλά οι επιχειρήσεις του τουρισμού ειδικά για την επανεκκίνησή τους.
Παράλληλα στο πλέγμα δράσεων είναι και η παράταση των επιδομάτων ανεργίας, η αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης, το πάγωμα επιταγών.
Πέραν της πίεσης στα κρατικά ταμεία και της διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» στο προϋπολογισμό η παράταση του σκληρού lockdown επιφέρει πλήγματα στο ΑΕΠ και υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους θεωρείται καθοριστικό για την αντιστροφή της ύφεσης.