THEPOWERGAME
Μία από τις επιπτώσεις του αποτελέσματος των εκλογών, από τις οποίες προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ειδικοί, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην υψηλότερη κατηγορία αξιολογήσεων, την πολυσυζητημένη «επενδυτική βαθμίδα». Οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την investment grade ή επενδυτική βαθμίδα και την non-investment grade, γνωστή και ως junk, ενώ χαμηλότερα είναι μόνο η χρεοκοπία.
Ουσιαστικά, η βαθμολογία που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης αντικατοπτρίζει το πόσο επικίνδυνο είναι να επενδύει κάποιος τα χρήματά του στα ομόλογα μίας χώρας. Όσο υψηλότερη η αξιολόγηση, τόσο καλύτερη η πιστοληπτική ικανότητα μιας οικονομίας και άρα περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν τα ομόλογά της με αποτέλεσμα να μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού για τη χώρα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δανείζονται κεφάλαια εκδίδοντας ομόλογα και αξιολογούνται από τους οίκους.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και το δημόσιο θα έχει την ευκαιρία να καλύψει πιο εύκολα τις δανειακές του ανάγκες. Είναι, επίσης, μία πολύ καλή εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα. Οι τράπεζες δίνουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ενέχυρα για να αντλήσουν ρευστότητα και η ΕΚΤ κάνει ένα κούρεμα ανάλογα με την αξιολόγηση κάθε τίτλου.
Με την επενδυτική βαθμίδα, οι ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν κανονικά στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και σε πιθανό νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το γνωστό QE, στο μέλλον, κάτι που δεν είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν όλα αυτά τα χρόνια που η κεντρική τράπεζα διοχέτευε άπλετη ρευστότητα. Οι καλύτερες συνθήκες δανεισμού για το δημόσιο και τις τράπεζες θα μετακυληθούν και στην πραγματική οικονομία, μέσω μείωσης των επιτοκίων που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι σημαντική εξέλιξη γιατί διανύουμε μία εποχή που η ΕΚΤ αυξάνει σχεδόν κάθε μήνα τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 κάτι που δυσκολεύει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.
Η νέα αυτή πραγματικότητα έπειτα από περίπου 13 χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες αξιολόγησης θα αλλάξει και την εικόνα της επενδυτικής κοινότητας για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets, όπως τις μετοχές και τα ομόλογα. Γενικότερα, αναμένεται να ωφεληθεί στο σύνολό της η οικονομία, γιατί πολλοί επενδυτές που αντιμετωπίζουν απρόσωπα και μόνο βάσει των διαθέσιμων οικονομικών δεδομένων κάθε επενδυτικό προορισμό, θα συμπεριλάβουν και την Ελλάδα στα χαρτοφυλάκιά τους, εξαιτίας της επενδυτικής βαθμίδας.
Οι οικονομίες που αξιολογούνται στην επενδυτική βαθμίδα θεωρούνται «ασφαλείς», ενώ αυτές που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα θεωρούνται προβληματικές. Τέσσερις είναι οι οίκοι των οποίων λαμβάνονται υπόψη οι αξιολογήσεις: η Standard & Poor’s, η Moody’ s, η Fitch και η DBRS. Όλοι οι οίκοι εκτός από την Moody’s δίνουν αξιολόγηση ΒΒ+ στην ελληνική οικονομία και απέχουν μόλις μία αναβάθμιση από την επενδυτική βαθμίδα.
Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση είναι από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η S&P στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Η αξιολόγηση της Moody’ s απέχει 3 σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα και επομένως θα είναι εκτός απροόπτου ο τελευταίος οίκος που θα αναβαθμίσει τα ελληνικά χρεόγραφα στην υψηλότερα κατηγορία.