THEPOWERGAME
Η ακρίβεια στα τρόφιμα δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στα ελληνικά νοικοκυριά. Στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, το αλεύρι αυξήθηκε 8% ενώ η αύξηση στα νωπά φρούτα έφτασε στο 7,6%.
Σύμφωνα με μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου έγιναν οι εξής ανατιμήσεις:
Αλεύρι | +8% |
Νωπά φρούτα | +7,6% |
Ρύζι | +5,4% |
Παγωτά | +5,4% |
Αναψυκτικά | +5,3% |
Ελαιόλαδο | +4,4% |
Πατάτες | +4,3% |
Αυγά | +4% |
«Καίνε» οι ανατιμήσεις στα φρούτα
Η παρατεταμένη καλοκαιρία του χειμώνα δεν βοήθησε στην καρποφορία των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.ά). Οι συχνές βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, οδήγησαν σε συρρίκνωση της παραγωγής με αποτέλεσμα οι τιμές τους να εκτοξευτούν στα ύψη.
Οι τιμές φρούτων σε λαϊκή αγορά, μανάβικο και σούπερ μάρκετ:
- Κεράσια: 5 ευρώ – 6,90 ευρώ / κιλό 6 ευρώ – 7,50 ευρώ/ κιλό
- Νεκταρίνια: 2,5 ευρώ/κιλό 4 ευρώ – 4,50 ευρώ /κιλό
- Ροδάκινα: 2 ευρώ – 2,5 ευρώ/κιλό 3 ευρώ – 3,50 ευρώ /κιλό
- Βερίκοκα: 2 ευρώ – 2,5 ευρώ/κιλό 2 ευρώ – 4 ευρώ / κιλό
- Καρπούζι: 0,90 ευρώ – 1,10 ευρώ /κιλό 1,40 ευρώ – 1,55 ευρώ/κιλό
- Πεπόνι: 1,50 ευρώ- 1,60 ευρώ /κιλό 1,99 ευρώ – 2,98 ευρώ/κιλό
- Φράουλες: 2 ευρώ – 2,30 / κιλό 4,50 ευρώ/κιλό
Αχλάδια, μήλα και μπανάνες δεν έχουν επηρεαστεί οι τιμές.