THEPOWERGAME
Ρεκόρ όλων των εποχών πέτυχαν το 2020 οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών καταγράφοντας αύξηση 12,8% σε αξία, στα 1 δισ. 304,8 εκατομμύρια ευρώ και 5,8% σε όγκο, στους 1,7 εκατομμύρια τόνους, συγκριτικά με το 2019, όταν και πάλι είχαν πετύχει ρεκόρ. Ιστορικά ρεκόρ κατέγραψαν ειδικότερα, φράουλες και μανταρίνια όσον αφορά στον όγκο, ενώ ακριβότερα κατά 45,7% συγκριτικά με το 2019 πωλήθηκαν κατά μέσο όρο τα νεκταρίνια και 33,3% τα βερίκοκα.
Η ανοδική τάση συνεχίζεται και φέτος και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο powergame.gr, o ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, «εάν αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, εφαρμοστούν οι κοινοτικοί κανόνες και επιτηρηθεί σωστά από την ελληνική Πολιτεία η όλη διακίνηση, τότε το 2021, όπως δείχνουν και τα μέχρι σήμερα στοιχεία, θα είναι ακόμη μία χρονιά με προοπτικές, όπου μπορούμε να συνεχίσουμε τα ρεκόρ εξαγωγών καταγράφοντας θετικό ισοζύγιο στο ισοζύγιο των αγροτικών μας προϊόντων».
Το lockdown έφερε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή
Η αυξητική τάση στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών ήταν ισχυρή κατά την διάρκεια του πρώτου lockdownαλλά και στη συνέχεια, έως τον Ιούλιο, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο οι εξαγωγές κινήθηκαν πτωτικά. «Τους πρώτους μήνες lockdown, Μάρτιο και Απρίλιο, παρά το κλείσιμο των κέντρων εστίασης και άλλων καταστημάτων, αλλά και των δυσκολιών που υπήρξαν στις λαχαναγορές, η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκε καθώς προστέθηκαν στην ημερήσια διατροφή γεύματα με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ οι καταναλωτές προχώρησαν στην αποθήκευση αυξημένων ποσοτήτων», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης αναδεικνύοντας το γεγονός ότι «τόσο στην παραγωγή όσο και στην επεξεργασία – τυποποίηση υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα δράσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας που καθιέρωσε η Πολιτεία λόγω COVID».
Σε χώρες της ΕΕ κατευθύνονται 3 στα 4 φρούτα & λαχανικά
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προήλθε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατευθύνεται το 76% του συνόλου των εξαγωγών. Το 2020 η αξία των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ αυξημένη κατά 19,2% συγκριτικά με το 2019 και ανήλθε στα 991,4 εκατ. ευρώ. Λίγο μικρότερη αλλά αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση (14,1%) των εξαγωγών σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ φθάνοντας στα 195,46 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίθετα, οριακή (2,5%) ήταν η αύξηση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών εκτός Ευρώπης φθάνοντας στα 117,94 εκατομμύρια ευρώ και αντιπροσωπεύοντας το 9% του συνόλου. «Ο μειωμένος όγκος και η μειωμένη αύξηση της αξίας των εξαγωγών οπωροκηπευτικών εκτός ΕΕ και γενικότερα των ευρωπαϊκών αγορών, επιδεινώθηκαν το 2020 λόγω COVID, καθώς οι μεταφορές σε απομακρυσμένες χώρες δυσκολεύθηκαν πολύ από την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων που παρατηρήθηκε και την αραίωση των δρομολογίων θαλασσίων μεταφορών», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Μειώθηκαν σχεδόν 10% οι εισαγωγές
Αντίθετα, το 2020 οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών ήταν μειωμένες κατά -9,2% σε αξία, στα 664 εκατ. ευρώ και -9,8% σε όγκο, στους 687,5 χιλ. τόνους, κυρίως λόγω μείωσης της κατανάλωσης στο κανάλι της horecaως συνέπεια της μεγάλης μείωσης του τουρισμού και της επιβολής lockdownστην εστίαση.
Πρωταγωνιστές φράουλες και ακτινίδια
Από τα ελληνικά οπωροκηπευτικά, φράουλες και μανταρίνια κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ σε όγκο καθώς το 2020 εξήχθησαν:
- 55 χιλ. τον φράουλες, με αύξηση 21,7% σε όγκο, 29% σε αξία και 6,3% στην τιμή μονάδας (μέση τιμή πώλησης του προϊόντος),
- 117 χιλ. τον μανταρίνια, με αύξηση 1,4% σε όγκο αλλά μείωση -2,6% σε αξία ως απόρροια της μειωμένης τιμής μονάδας (-4%).
Τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία είχαν
- τα νεκταρίνια με 53% ως αποτέλεσμα αυξημένης τιμής μονάδας κατά 45,7% και όγκου κατά 5,1%,
- τα πορτοκάλια με 45% ως αποτέλεσμα αυξημένου όγκου κατά 21% και αυξημένης τιμής μονάδας κατά 19%
- και τα βερίκοκα με 23,8% ως αποτέλεσμα αυξημένης τιμής μονάδας κατά 33,3% αλλά μειωμένου όγκου κατά 7%.
Αυξητική τάση και το 2021
Τον Ιανουάριο του 2021, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των εξαγωγών σε νωπά φρούτα και λαχανικά συνεχίστηκε κατά 8,6% σε αξία και κατά 5,3% σε όγκο με παράλληλη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020. Η αυξητική τάση συνεχίζεται και τον Μάρτιο λόγω της αυξημένης ζήτησης για το Πάσχα των Καθολικών.
Ο κ. Πολυχρονάκης υπογραμμίζει, πάντως, ότι «διαπιστώνεται έλλειψη στρατηγικής στα γεωργικά προϊόντα και εμφανής ανάγκη για χάραξη της τόσο στην καλλιέργεια όσο και στο εμπόριο και ιδιαίτερα στο εξαγωγικό. Ο τομέας των οπωροκηπευτικών για παράδειγμα, έχει ανάγκη από μεταρρύθμιση καθ ότι η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί την παραγωγή μόλις η εγχώρια κατανάλωση αποκατασταθεί στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα».