THEPOWERGAME
Μικρή υποχώρηση σημείωσε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό 21 μηνών, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί ελαφρώς μετά την ισχυρή άνοδο του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στις 108,1 μονάδες, από 108,7 μονάδες τον Απρίλιο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ήπιας υποχώρησης των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς, με εξαίρεση τις Κατασκευές, όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση.
Ο δείκτης διατηρείται όμως υψηλά από την πολύ σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που φθάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών και υπεραντισταθμίζει την επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες. Γενικότερα, ο δείκτης κλίματος εξακολουθεί να κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη υποχωρούν σημαντικά τον Μάιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της έρευνας στα νοικοκυριά και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στις επιχειρήσεις είχε ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές. Επομένως, η έρευνα αντανακλά περισσότερο το κλίμα στην προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση προσδοκιών στα νοικοκυριά είναι καθοριστική για την πορεία του δείκτη τον μήνα αυτόν. Στο επόμενο διάστημα το κλίμα αναμένεται να εξαρτηθεί από τη νέα προεκλογική περίοδο και ιδίως από το πώς το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα διαμορφώσει την οικονομική πολιτική και το νέο πλαίσιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν ήπια.
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν αισθητά, ενώ αντίθετα οι έντονα θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν οριακά.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν σημαντικά.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένησαν αισθητά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα βελτιώθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.
Εξασθένησε ελαφρά η βιομηχανία
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένησε ελαφρά τον Μάιο, στις 105,1 μονάδες, από 108,9 μονάδες τον Απρίλιο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε ήπια, ενώ το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε αισθητά.
Αναλυτικά:
- α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ενισχύθηκε στις -15 (από -8) μονάδες τον Μάιο με το 27% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 12% (από 13%) να αναφέρει το αντίθετο.
- β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται θετικό και ενισχύεται ελαφρά στις +32 μονάδες, με το 45% των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 13% εκ νέου μείωσή της.
- γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται στις +12 μονάδες, με το 24% (από 19%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.
- δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν κυρίως πτωτικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά στις +18 (από +17) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού εντάθηκαν ελαφρά(-23 από -19 μονάδες), ενώ παράλληλα, οι προβλέψεις για εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο εξασθένησαν ήπια στις +4 μονάδες (από +8).
- ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +33 μονάδες από +31, με το 47% (από 45%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 14% μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά αντίθετα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησε σημαντικά στις +13 (από +25) μονάδες, με το 18% (από 16%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωσή τους.
Δείτε ΕΔΩ την ανάλυση του ΙΟΒΕ