THEPOWERGAME
Με την Κυβέρνηση να βάζει φουλ τις μηχανές για την διαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού και την πανδημία να μην υποχωρεί, τουλάχιστον προς ώρας, το μείγμα των μέτρων στήριξης που μελετώνται για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλάζουν διαρκώς χρονοδιάγραμμα και ύψος.
Τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών και οι ανακοινώσεις θα έρθουν πριν το Πάσχα, με το άνοιγμα της αγοράς να ακολουθεί και αυτό την μέθοδο του ακορντεόν.
Από την μία πλευρά έχουν τα λεγόμενα «κλειδωμένα μέτρα» που είναι σχεδόν βέβαιο ότι και τον Απρίλιο θα έχουμε μηδενικά ενοίκια, καθώς θα υπάρξουν αναστολές εργασίας επίσης και το επόμενο μήνα.
Μέτρα για στήριξη της αγοράς
Από την άλλη στο τραπέζι είναι μία σειρά μέτρων που θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα και θα προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς:
- Παρατάσεις στην πληρωμή ρυθμισμένων φόρων και εισφορών
- Συν-Εργασία
- Επιδόματα ανεργίας και
- Επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για την εστίαση και τον τουρισμό με πρώτο «όπλο» την Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 που θα έρθει τον Απρίλιο, αλλά και ακόμη μία Επιστρεπτέα 8 που θα δοθεί αρχές καλοκαιριού και εφόσον θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τα απομεινάρια της πανδημίας στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχουν σχεδιάσει δύο νέα μέτρα, με έμφαση ακριβώς στη στήριξη επιχειρήσεων στους κλάδους εστίασης και τουρισμού με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας και μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τις προσλήψεις στον τουρισμό, ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου, όταν στόχος είναι εισπράξεις 8 δισ. ευρώ από τα 18 δισ. ευρώ του 2019.
Τροποποιήσεις αναμένονται στο μέτρο επιδότησης αναστολής εργασίας -το γνωστό ως επίδομα των 534 ευρώ– καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του λειτουργεί σε βάρος του προγράμματος Συν-Εργασία.
Το λιανεμπόριο αναμένεται να περιληφθεί στη βεντάλια των ωφελούμενων, καθώς ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται και το τελευταίο σενάριο για άνοιγμα από τις 29 Μαρτίου, φέρνοντας στο προσκήνιο την επόμενη ημερομηνία-σταθμό, στις 5 Απριλίου. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τέλη της εβδομάδας, αφού η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σταθμίσει τα δεδομένα και γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις την Παρασκευή.
Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αποφύγει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με την υποκατάσταση μέτρων καθαρής αύξησης των δαπανών από άλλες δράσεις όπως του ΕΣΠΑ και εφαρμογή μέτρων στήριξης με όχημα συμψηφισμούς με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Οι συζητήσεις για τον κατώτατο μισθό
Εξάλλου τον Ιούλιο αναμένονται οι αποφάσεις για την «τύχη» του κατώτατου μισθού που οι συζητήσεις ξεκινούν και θεωρείται μεγάλη πρόκληση τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.
Ο σχετικός Νόμος προβλέπει ότι το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών, κάτι που προφανώς έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση της βαθμολογίας, με κατώτατο μισθό 758,33 ευρώ, όντας κάτω από την Πορτογαλία και πολύ πιο κάτω από την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.