THEPOWERGAME
Η ακρίβεια στα τρόφιμα ταλανίζει όλη την Ευρώπη και οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπο για την αναχαίτιση της ανόδου των τιμών. Αντιθέτως, οι τιμές της ενέργειας, που έχουν ήδη πέσει στα επίπεδα προ της εισβολής στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει στην πτώση των τιμών του γενικού πληθωρισμού -εκτός από εκείνον των τροφίμων, που καταγράφει αργή αποκλιμάκωση.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη χώρα μας: ακόμη κι αν οι τιμές του πληθωρισμού «διορθώσουν» -πολύ αργά, σύμφωνα με την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει 5% στις αρχές του επόμενου έτους-, η ακρίβεια στα τρόφιμα θα παραμείνει. Ωστόσο, πολύ νωρίτερα, από το επόμενο κιόλας τετράμηνο, «βλέπει» ο Αντώνης Ζαΐρης, οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πάφου, την προβλεπόμενη αποκλιμάκωση.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή», την αποδίδει σε δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι ο ισχυρός ανταγωνισμός που θα αναπτυχθεί στα δίκτυα λιανικής, με στόχευση να αναθερμάνουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Ο άλλος λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μείωση της ζήτησης στα επώνυμα προϊόντα της αγοράς τροφίμων, καθώς οι καταναλωτές έχουν στραφεί στα φτηνότερα ιδιωτικής ετικέτας. Οι μεγάλες αλυσίδες ήδη αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους, για να στρέψουν και πάλι το καταναλωτικό ενδιαφέρον προς τα επώνυμα προϊόντα».
Γαλακτοκομικά – κρέας
Μεγάλη μάχη δίνεται στα ράφια των καταστημάτων -κρεοπωλείων και σούπερ μάρκετ- για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων. Μιλώντας στην «Απογευματινή», ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Μιχάλης Μαθιουδάκης, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας: «Οι τιμές σε γαλακτοκομικά και κρέατα θα αυξηθούν κι άλλο. Οι τιμές των ζωοτροφών παραμένουν στα ύψη, ενώ οι κτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν αναγκαστικά σε μείωση ζωικού κεφαλαίου. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε κρέατα. Οι τιμές έχουν, μέχρι στιγμής, συγκρατηθεί στα σημερινά επίπεδα με πρωτοβουλία των εμπόρων, που περιορίζουν το κέρδος για να κρατήσουν την πελατεία τους».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ζαχαροπλαστών, Γιάννη Γλύκο: «Οι τιμές της ενέργειας έχουν εξομαλυνθεί, αλλά αυτό δεν έχει φανεί στους δικούς μας λογαριασμούς, έτσι το κόστος συνεχίζει να μετακυλίεται στις τιμές των τροφίμων. Μείωση τιμών θα δουν οι καταναλωτές όταν δούμε κι εμείς μείωση στα τιμολόγια των αλεύρων και της ζάχαρης -η τελευταία έχει ήδη αρχίσει να “διορθώνει”. Σίγουρα, πάντως, τους επόμενους λίγους μήνες δεν θα δούμε άλλες αυξήσεις».