THEPOWERGAME
Τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ανακηρυχθούν οι κοινοπραξίες που θα αναλάβουν τα πρώτα δύο αρδευτικά έργα μέσω Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με κάλυψη της δημόσιας συμμετοχής από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 159,65 εκατ. ευρώ, και την κατασκευή του φράγματος Μιναγιώτικο στην Πύλο, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 145,08 εκατ. ευρώ.
Η επιλογή για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενός από τους πλέον ειδήμονες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργου Τσακίρη, έρχεται
- αφενός να σηματοδοτήσει τη στρατηγική σημασία των υδάτινων πόρων για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας,
- αφετέρου να καταδείξει ότι ο Ιούνιος δεν θα είναι «χαμένος» μήνας, υπό την έννοια ότι και επί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, μέσω της συνεργασίας του κ. Γ. Τσακίρη με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα μεγάλα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ.
Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για τη δέσμη των πρώτων 7 έργων που έχουν ενταχθεί σε 6 διαγωνισμούς (τα δύο έργα στην Κρήτη έχουν ενταχθεί σε ενιαίο διαγωνισμό), για την ανάδειξη της κοινοπραξίας που θα αναλάβει να τα κατασκευάσει και να τα λειτουργήσει για συνολική περίοδο 25 ετών.
Ολοκληρώνεται η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου σε Ταυρωπό – Μιναγιώτικο
Στα δύο έργα που βρίσκονται στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, τα δίκτυα Ταυρωπού και το φράγμα Μιναγιώτικο, οι διαδικασίες με τις τρεις κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ A.E. που έχουν περάσει στη β’ φάση των διαγωνισμών, προχωρούν και, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουνίου η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται να προχωρήσει στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία οι κοινοπραξίες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Στόχος του υπουργείου είναι τον Σεπτέμβριο να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι και έως το τέλος του 2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις 25ετούς διάρκειας και να συσταθούν οι ιδιωτικοί φορείς σύμπραξης, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τα έργα στο πλαίσιο των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο καλύπτει το 30% του κατασκευαστικού κόστους των έργων.
Τον Ιούνιο η εκδήλωση ενδιαφέροντος για άλλα τρία έργα
Παράλληλα, εντός του Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για άλλα τέσσερα αρδευτικά μέσω ΣΔΙΤ:
- Την Παρασκευή 9 Ιουνίου (15:00) για το δίδυμο αρδευτικό έργο της Κρήτης «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων νομού Λασιθίου και λοιπά συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 76,75 εκατ. ευρώ,
- μία εβδομάδα αργότερα (την ίδια ώρα) το «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 132,92 εκατ. ευρώ),
- και την επομένη των εκλογών, Δευτέρα 26 Ιουνίου (17:00), το έργο με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αξία σύμβασης, το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», 210,2 εκατομμυρίων ευρώ (με ΦΠΑ).
Έτοιμος ο διαγωνισμός για το φράγμα στον Αλμωπαίο, μελέτες για το φράγμα Κομποτίου
Εν τω μεταξύ, θέμα 24ώρων είναι η προκήρυξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για το έβδομο και τελευταίο της πρώτης φάσης του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» έργο με κάλυψη της δημόσιας συμμετοχής από το Ταμείο Ανάκαμψης, το φράγμα στον Αλμωπαίο ποταμό, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 154,1 εκατ. ευρώ.
Το αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου προβλέπεται να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων (πάνω από 140.000 στρεμμάτων) στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της δυτικής πεδιάδας Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών.
Επιπρόσθετα, προχωρούν οι μελέτες για το έργο μέσω ΣΔΙΤ «Φράγμα Κομποτίου Ν. Άρτας και συνοδά αρδευτικά έργα», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 123 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή φράγματος επί του ποταμού Κομποτιώτικου για την άρδευση 30.000 στρεμμάτων στις περιοχές Πέτα, Κομποτίου και Μενιδίου, με 6.250 ωφελούμενους αγρότες.
Διαγωνισμός για νομικό σύμβουλο στα έργα ΣΔΙΤ
Εξάλλου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχωρεί σε διαγωνισμό για την πρόσληψη Συμβούλου Νομικής Υποστήριξης για τα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.266.660 ευρώ (με ΦΠΑ) και κριτήριο ανάθεσης αποτελεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.