THEPOWERGAME
Στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
«Υπάρχει εκπαίδευση του ελληνικού λαού για το τι είναι η δημοσιονομική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα, εάν δεν υπάρξει ανατροπή στις εκλογές στις 25 Ιουνίου.
Τόνισε ακόμη πως μεγάλη πρόκληση είναι η δημιουργία κινήτρων για να έρθουν στο εργατικό δυναμικό άνθρωποι που σήμερα είναι εκτός, όπως επίσης και η προσέλκυση επενδύσεων.
Αναλυτικά όσα είπε:
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μέτρησε στην επιλογή των ψηφοφόρων το υπερκοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ναι, πιστεύω ότι απ’ όλα τα στοιχεία που έχουμε από τον τρόπο που ψήφισε ο κόσμος, το γεγονός ότι οι celebrities δεν τα πήγαν πολύ καλά σε αυτή την εκλογή, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τις μεγαλύτερες υποσχέσεις υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, το γεγονός ότι ο κόσμος λεει ότι ψήφισε θετικά όλα αυτά μας λένε κάτι πολύ συγκεκριμένο ότι οι υποσχέσεις μετά τα μνημόνια δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τις υποσχέσεις πριν από τα μνημόνια. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη εκπαίδευση του ελληνικού λαού στο τι είναι η δημοσιονομική πολιτική, ποια είναι η σημασία της. Είναι σαν να έχει γίνει ο μέσος έλληνας σχεδόν ειδικός σε αυτά τα θέματα μετά από όλες αυτές τις κακές εμπειρίες τις οποίες έζησε και εξ αυτού του λόγου επειδή τα είδε όλα έχει τελείως διαφορετική ανάγνωση, έχει γίνει δημοσιονομικά συντηρητικός. Το συντηρητικός με την καλή έννοια, με την έννοια αυτού που δεν θέλει να διακινδυνεύει και δεν πείθεται από υποσχέσεις που φαίνεται ότι δεν έχουν αντίκρισμα. Με αυτή την έννοια η συζήτηση που έγινε ηταν σημαντική και η μεταρρύθμιση που προτείναμε είναι μια από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα με κάποιο αντικειμενικό όργανο να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων.
Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα
Αν δεν έχουμε κάποια ανατροπή στις 25 Ιουνίου θα συμβεί οπωσδήποτε μέσα στο 2023. Η πολιτική μας έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, έχουμε καταφέρει τα επιτόκια μας να είναι 30-40 μονάδες βάσης κάτω από την Ιταλία που έχει επενδυτική βαθμίδα συνεπώς μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Οι Οίκοι αξιολογούν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όποτε θα υπάρξει ο πρώτος ή ο δεύτερος Οίκος, δεν ξέρω ποιος από όλους, πιστεύω ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση.
Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι η πρώτη ή η δεύτερη αξιολόγηση που θα έχουμε θα είναι κατευθείαν επενδυτική βαθμίδα αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε πολιτική σταθερότητα
Οι πιθανότητες πια δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ερχόμενη κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο
Μια μεγάλη πρόκληση την οποία έχουμε, μετά την επενδυτική βαθμίδα προφανώς, είναι η δημιουργία κινήτρων για να έρθουν στο εργατικό δυναμικό άνθρωποι που είναι σήμερα εκτός εργατικού δυναμικού. Έχουμε πολλούς νέους, γυναίκες, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έφυγαν νωρίτερα και θέλουν να δουλέψουν αλλά υπάρχουν αντικίνητρα για αυτό. Το θέμα του εργατικού δυναμικού που πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσει η οικονομία να ακολουθήσει το βέλτιστο δρόμο προς το μέλλον γιατί καθώς πέφτει η ανεργία παρατηρούμε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού για τις επιχειρήσεις και αυτό είναι ένα εμπόδιο στις νέες επενδύσεις. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η συνέχιση της ψηφιοποίησης έτσι ώστε το νέο παραγωγικό μοντέλο που είναι πιο εξωστρεφές στηρίζεται στην άσπρη οικονομία και στη χαμηλή φορολογική και στις επενδύσεις και όχι τόσο πολύ στην κατανάλωση, να μπορέσει να υπηρετηθεί με μια μετάβαση όσων περισσότερων παραγωγικών πόρων από την γκρίζα οικονομία στην άσπρη οικονομία και από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια. Και ο τρίτος στόχος και ο σημαντικότερος είναι η συνέχιση της κάλυψης του επενδυτικού κενού. Η Ελλάδα έχει 15% του ΑΕΠ επενδύσεις, η Ευρώπη κατά μέσο όρο έχει κοντά στο 22%, ήμασταν στο 10% όταν παραλάβαμε έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε μεγάλων επενδύσεων και αυτό μας δίνει και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά είναι και αναγκαίο για να έχε το μέλλον που πρέπει η ελληνική οικονομία.
Αναφορικά με τις αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Νομίζω ότι θα τις βλέπουν σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας αν κάτι πολύ ανάποδο δεν συμβεί από πλευράς εξωτερικών συνθηκών. Δηλαδή για μεν το δημόσιο τομέα η κυβέρνηση είχε πει ότι θα ξεκινήσει από το ’24 με το νέο μισθολόγιο και σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ήδη οι συνθήκες στην αγορά εργασίας πιέζουν τους μισθούς προς τα πάνω. Γνώμη μου είναι ότι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα συμβαίνουν ήδη και θα πρέπει να διευκολύνει η επόμενη κυβέρνηση αυτές τις αυξήσεις ενδεχομένως με θεσμικούς τρόπους.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η δήλωση Κατρούγκαλου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα
Ο συνδυασμός ήταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε υπερβολικές υποσχέσεις που δημιουργούσαν στο κόσμο μια καχυποψία και στη συνέχεια ήρθε ο κ. Κατρούγκαλος και αποκάλυψε ή μια άποψη ενδεχομένως που είχε προσωπική ή μια λογική που υπήρχε στο ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά μαζί διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.
Το βασικό μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ότι οι υποσχέσεις όταν είναι υπερβολικές οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και ας μείνουμε με αυτό το μήνυμα γιατί νομίζω ότι είναι από τα σημαντικότερα που μπορεί να δώσει ένας λαός προς το πολιτικό του σύστημα.