THEPOWERGAME
Ενώ σήμερα (Τετάρτη) και αύριο (Πέμπτη) καταβάλλονται στους αγρότες οι τελευταίες από τις εξαγγελθείσες ενισχύσεις από το ουκρανικό πλαίσιο στήριξης (31 εκατ. ευρώ) και ολοκληρώνεται η καταβολή του τελευταίου γύρου de minimis (9,3 εκατ. ευρώ) και του προγράμματος ενίσχυσης τοπικής παραγωγής στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (11,25 εκατ. ευρώ), το πρώτο αίτημα για νέες ενισχύσεις βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με παραλήπτη τον νέο υπουργό, είτε (θα) πρόκειται για υπηρεσιακό, είτε για πολιτικό πρόσωπο.
Εντός των επόμενων ωρών πρόκειται να πιστωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στους λογαριασμούς 28.500 παραγωγών αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού σε όλη την επικράτεια ενισχύσεις 30.854.570 ευρώ από το Ουκρανικό Πλαίσιο Στήριξης, λόγω της ζημίας που υπέστησαν από την αύξηση του κόστους και τη μείωση του εισοδήματός τους, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταβληθούν 150 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας στους παραγωγούς αχλαδιών και κρόκου, 200 ευρώ/στρέμμα στους παραγωγούς σπαραγγιών, 80 ευρώ/στρέμμα στους παραγωγούς καπνού και 50 ευρώ/στρέμμα στους παραγωγούς σταφίδας. Στους μελισσοκόμους πρόκειται να καταβληθεί ποσό 8 ευρώ ανά κυψέλη.
Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται η καταβολή ενισχύσεων de minimis ύψους 9,33 εκατ. ευρώ στους αμυγδαλοπαραγωγούς Μαγνησίας (562,5 χιλιάδες ευρώ), τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών Χαλκιδικής, Καβάλας, Σερρών και Κιλκίς (3,1 εκατ. ευρώ), τους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών στον Τύρναβο (1,82 εκατ. ευρώ), τους παραγωγούς φασολιών γίγαντες σε Φλώρινα και Καστοριά (1,6 εκατ. ευρώ), τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στον Μαραθώνα (1,42 εκατ. ευρώ), τους παραγωγούς σπαραγγιών Αλμωπίας (571,5 χιλ. ευρώ), τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων στο σύνολο της επικράτειας (232,9 χιλ. ευρώ) και τους βοοτρόφους στη Βόρεια Εύβοια (26,9 χιλ. ευρώ).
Παράλληλα, καταβάλλονται ενισχύσεις στους παραγωγούς προϊόντων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους ως εξής: εσπεριδοειδή (255 χιλιάδες ευρώ), φασόλια – βρώσιμο λαθούρι (150 χιλ. ευρώ), πατάτα (395 χιλ. ευρώ), τοματάκι Σαντορίνης (22 χιλ. ευρώ), παραδοσιακοί ελαιώνες (8,8 εκατ. ευρώ), κριθάρι Λήμνου (230 χιλ. ευρώ), αγκινάρα Τήνου (6 χιλ. ευρώ), δαμάσκηνα Σκοπέλου (17 χιλ. ευρώ) και αμπέλι (1,4 εκατ. ευρώ).
Τον Ιούνιο οι επόμενες πληρωμές ΕΛΓΑ
Εν τω μεταξύ, τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένες οι επόμενες πληρωμές από τον ΕΛΓΑ. Πρόκειται για τις υπόλοιπες αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές, καθώς και γενικότερες αποζημιώσεις, με βάση τα πορίσματα από τις κατά τόπους υπηρεσίες του οργανισμού.
Το πρώτο αίτημα για νέες ενισχύσεις de minimis – Ουκρανικό Πλαίσιο Στήριξης
Εξάλλου, από κτηνοτρόφους προέρχεται το πρώτο αίτημα για ενίσχυση είτε de minimis, είτε από το Ουκρανικό Πλαίσιο Στήριξης, που θα βρει στο γραφείο του ο επόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -υπηρεσιακός εάν η νέα κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή ή πολιτικός εάν είναι πολιτική.
Όπως δηλώνει στο powergame.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, ειδικά στις περιοχές Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, καταγράφεται μείωση στην παραγωγή γάλακτος της τάξης του 20%-30%. Οι βασικοί λόγοι είναι αφενός το -επιστημονικά αποδεδειγμένο – στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγω των μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών, αφετέρου οι δυσκολίες στη βόσκηση σε υπαίθριους χώρους. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται, αφού αναγκάζονται να αγοράσουν ζωοτροφές, οι τιμές των οποίων, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων, παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα προ διετίας επίπεδα.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να καταγραφούν οι ζημιές και υπενθυμίζουν ότι «είναι ο μόνος κλάδος που πληρώνει ασφάλιστρα ΕΛΓΑ και σπάνια ή και ποτέ δεν αποζημιώνεται για μειωμένη παραγωγή», ενώ «δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού».
Από σήμερα ανοίγει το σύστημα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ
Εν τω μεταξύ, σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει το σύστημα ΟΣΔΕ για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας και εκτροφής των παραγωγών, προκειμένου να εισπράξουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.