THEPOWERGAME
Έπειτα από 6 χρόνια στην ηγεσία του ΣΕΤΕ, του φορέα που αποτελεί κοινωνικό εταίρο του κράτους σε ό,τι αφορά στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού, ο Γιάννης Ρέτσος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Electra Hotels αποχωρεί. Στις 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, οπότε θα αναδειχτεί ο νέος πρόεδρος.Και το βασικό ερώτημα τώρα είναι «ποιος θα πάρει τη σκυτάλη;».
Οι συζητήσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα είναι πολλές και ακόμα περισσότερες είναι οι φήμες για προτάσεις στα τακτικά μέλη του ΣΕΤΕ προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία. Στην τελευταία του επίσημη συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Γιάννης Ρέτσος ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν τον Γιάννη Παράσχη, διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, να έχει θέσει υποψηφιότητα. Ο κ. Ρέτσος είπε ότι «υπάρχει υποψηφιότητα που δεν προέρχεται από τον κλάδο των ξενοδοχείων», τονίζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία αποτελούν τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την τελευταία δεκαετία έχει γίνει αντιληπτό ότι το τουριστικό προϊόν παράγεται και συντίθεται από πολλούς διαφορετικούς κλάδους. «Πιστεύω πως η ώρα αυτή έφτασε και η εκλογή του νέου Προέδρου θα σηματοδοτήσει την ευρύτητα του τομέα και θα περάσει το μήνυμα αυτό και σε κομμάτια της κοινωνίας πέρα από τα αμιγώς τουριστικά», σημείωσε. Πρόσθεσε πάντως με νόημα ότι «υπάρχουν και συζητήσεις σε εξέλιξη, καθώς οι ξενοδόχοι ήταν πάντα στην καρδιά του συνδέσμου».
Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ακουστεί ότι προτάθηκε στον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΜΕΣ, να βάλει υποψηφιότητα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αυξημένος φόρτος εργασίας του κ. Κωνσταντακόπουλου, δεν του αφήνει πολλά περιθώρια να ασχοληθεί με τα κοινά. Στα μεγάλα εν εξελίξει projects του αυτή τη στιγμή είναι το πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης που τρέχει στο HiltonΑθηνών, το οποίο θα μετατραπεί σε Conrad, καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα στην Costa Navarino, με την προσθήκη του Mandarin Oriental.
Ποιος είναι ο ΣΕΤΕ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ιδρύθηκε το 1991, με βασική επιδίωξη τη συνένωση των τουριστικών επιχειρήσεων που παρέχουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Στον ΣΕΤΕ συμμετέχουν ως μέλη 15 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες εκπροσωπούν τους κλάδους των καταλυμάτων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά όχι -τουλάχιστον προς το παρόν- καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης), των μεταφορών (αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων), των οργανωτών εκθέσεων & συνεδρίων και γενικότερα το σύνολο των κλάδων του τουρισμού, εκπροσωπώντας εμμέσως περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις/επαγγελματίες.
Συμμετέχουν επίσης περίπου 500 τουριστικές επιχειρήσεις, που προέρχονται από ολόκληρο το φάσμα των άμεσων και έμμεσων τουριστικών δραστηριοτήτων και απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Επιπλέον των δύο κύριων κατηγοριών, εταιρείες που προέρχονται από τον χώρο του τουρισμού ή εξειδικεύονται στο χώρο παροχής υπηρεσιών, συμβουλευτικών, τεχνικών και άλλων σε τουριστικούς φορείς αποτελούν Συνδεδεμένα Μέλη.
Η πορεία του Γιάννη Ρέτσου στα κοινά
Ο Γιάννης Ρέτσος εκλέχθηκε το 2017 στην ηγεσία του ΣΕΤΕ με 294 ψήφους, αποτελώντας τον πέμπτο πρόεδρο του Συνδέσμου, μετά τον Σπύρο Κοκοτό, τον Σταύρο Ανδρεάδη, τον Νίκο Αγγελόπουλο και τον Ανδρέα Ανδρεάδη. Στη διάρκεια της θητείας του ο Γιάννης Ρέτσος κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση στον τουρισμό ιστορικά, τη διετία του Covid-19, με την απαγόρευση ταξιδιών, το κλείσιμο των ξενοδοχείων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως ο ίδιος είπε «ο κλάδος πήγε από το 100 στο… μηδέν. Τώρα είμαστε πάλι στο εκατό και προσδοκούμε να φτάσουμε παραπάνω. Άλλωστε, όπως βλέπω, το 2023 θα περάσουμε τα επίπεδα του 2019».
Κάνοντας μια αναδρομή στην 6χρονη θητεία του, ο κ. Ρέτσος τόνισε πως «σε έξι χρόνια κάναμε 30 περιφερειακές συναντήσεις, προσπαθώντας να διαχύσουμε το τουριστικό προϊόν στην Περιφέρεια, κάτι που θα πρέπει να συνεχιστεί».
Εκτός από τον ΣΕΤΕ όμως, η πορεία του Γιάννη Ρέτσου στα κοινά διήρκεσε 24 χρόνια. Ξεκίνησε στην Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού και συνέχισε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, όπου αντιμετώπισε τη μεγάλη πρόκληση του χειρισμού των εργασιακών θεμάτων κατά την περίοδο των μνημονίων, με κορυφαία στιγμή τη διαπραγμάτευση και υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων το 2012.
Από εδώ και πέρα, ο Γ. Ρέτσος δηλώνει ότι θα αφοσιωθεί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει η ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική σκηνή και ότι εδώ κλείνει ο κύκλος της παρουσίας του στα κοινά του τουρισμού.