THEPOWERGAME
Η πανδημία δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας παγκοσμίως, βάζοντας στο επίκεντρο τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να φτιάξει ένα ισχυρό brand name στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία να είναι ήδη διαθέσιμα. Απαιτείται ωστόσο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, στρατηγική, ανάλυση δεδομένων και διαρκής εκπαίδευση για υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας που διοργανώθηκε, από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη διαΝΕΟσις.
Το διεθνές αυτό συνέδριο, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα ως έναν ακόμα πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα καλύπτει τις ανάγκες της νέας μετά Covid εποχής και θα εδραιώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας κάνοντας δυνατή τη μετάβαση από το σημερινό τουριστικό μοντέλο του «ήλιος & θάλασσα», σε έναν τουρισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες πολλών περισσότερων ανθρώπων προσφέροντας εναλλακτικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καιρών. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει ένα brand name στον τουρισμό υγείας και ευεξίας ενώ είναι αναγκαίος ένας οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.
Ζήτηση για εξατομικευμένα προγράμματα
Πολλοί από τους ομιλητές, Έλληνες και ξένοι, τόνισαν τις μεγάλες προοπτικές που έχει η Ελλάδα για ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. Μεταξύ άλλων, η Claudia Wagner, Managing Director της Fit Reisen Group, Health, Spa & Wellbeing, μιας εταιρείας με 45 χρόνια εμπειρίας στον χώρο, ανέφερε ότι ήδη συνεργάζεται με 13 θέρετρα στην Ελλάδα και ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη και τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα σήμερα. Στο επίκεντρο έθεσε τη δημιουργία προγραμμάτων εξατομικευμένων αλλά και στοχευμένων σε ειδικές ομάδες ανθρώπων, που συνδυάζουν τον ιατρικό με τον ιαματικό και τον τουρισμό ευεξίας.
Άλλωστε η πρώτη ιστορική αναφορά σε ιαματικά λουτρά έγινε από τον Ηρόδοτο 2500 χρόνια πριν, στα ιαματικά Λουτρά της Ωραίας Ελένης, έξω από την Κόρινθο, όπως είπε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννης Τούντας, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ιπποκράτειο αντίληψη για την υγεία και την ευεξία και την ολιστική προσέγγιση της υγείας που έβρισκε την εφαρμογή της στα Ασκληπιεία, όπως αυτό της Επιδαύρου και της Κω.
Τα Ασκληπιεία σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τα spa πολυτελείας, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Ιατρός και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης. Παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της ΕΛΙΤΟΥΡ με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και την Enterprise Greece, τα οποία έχουν ως στόχο τη δημιουργία ταξιδιωτικών πακέτων, γραφείων υποδοχής αλλά και δυνατότητες συνεργασιών με ξένους επενδυτές.
Από την πλευρά της πολιτείας έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, όπως ένα νέο νομοσχέδιο από τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο θα προβλέπει τη δυνατότητα να λειτουργούν πιστοποιημένες από το Υπουργείο Υγείας κλινικές, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες εντός μεγάλων τουριστικών θερέτρων. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ιατρικής visa (medical visa) -μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών- και η δημιουργία κινήτρων για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για την ανάπτυξη Domestic Management Organisations (DMOs), που θα διαχειρίζονται τον τουρισμό τρίτης ηλικίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Για τον Τομέα του Ιατρικού Τουρισμού Υγείας υπάρχουν πάνω από 1 δισ. € που μπορούν να διατεθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το ΕΣΠΑ 2021-27, εξήγησε ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και συνεργασιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πιο αναλυτικά, μέσα από το ΕΣΠΑ και για δράσεις εξωστρέφειας θα διατεθούν 750 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και ψηφιοποίηση υφιστάμενων δομών, μέσα από το καθεστώς 360 του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν κέντρα αποθεραπείας ενώ μέσα από το καθεστώς ενναλακτικών μορφών τουρισμού θα χρηματοδοτηθούν κέντρα ιαματικού τουρισμού και ιαματικής θεραπείας. Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 200 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία 15 νέων και την αναβάθμιση 15 υφισταμένων εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών με παράλληλη ανάπτυξη και των γεωγραφικών περιοχών. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα τέτοιο ποσό διαθέσιμο για τον τομέα του Τουρισμού Υγείας», δήλωσε ο κ. Σκάλκος.