THEPOWERGAME
Σε συμπληγάδες βρίσκονται οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης μετά την πανδημία, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει δύο πρωτιές ώστε να πείσει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά πρωτίστως τους Έλληνες πολίτες ότι η χώρα επιστέφει στην κανονικότητα.
Η πρώτη είναι να εγκριθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και μάλιστα στο σύνολό του, που οι πληροφορίες του powergame.gr λένε ότι δεν θα υπερβαίνει τις 200 σελίδες και θα περιλαμβάνει όλους τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις, που αθροιστικά θα φθάνουν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια που περιμένει η χώρα από την Ευρώπη, λόγω της πανδημίας.
Το δεύτερο που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο είναι η έγκριση αυτή του Σχεδίου να έχει βαθμό «Α», αφού όλες οι χώρες θα περάσουν από βαθμολόγιο, όμως λίγες χώρες θα «λάβουν καλό βαθμό».
Ταμείο Ανάκαμψης: Τα επόμενα βήματα
Το σενάριο αναφέρει ότι το ελληνικό σχέδιο υποβάλλεται για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο της 29ης Απριλίου, ακολουθεί κατάθεση στη Βουλή και μετά την έγκριση πάει και τυπικά Βρυξέλλες. Πρακτικά, στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι ήδη συμφωνημένο με την Κομισιόν και εάν κρίνουμε από τα καλά λόγια των Ευρωπαίων μέχρι τώρα έχουμε καλές πιθανότητες και για τις δυο πρωτιές.
Όμως το μεγάλο πρόβλημα της Κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς προβλήματα και άλλες καθυστερήσεις, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και έτσι μετράει αντίστροφα το οικονομικό επιτελείο ξορκίζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς.
Το γεγονός, επίσης, ότι άπαντες συναίνεσαν σε δημοσιονομική χαλάρωση λόγω ανωτέρας βίας και το 2022, ούτε το άμεσο ταμειακό ζήτημα της χρηματοδότησης μέτρων στήριξης λύνει, ούτε απαντήσεις στο πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία με ταχύτητα άνω του 3-3,5% για να μπορέσει μπει όρθια στην επόμενη, μεταβατική χρονιά.
Έτσι η κυβέρνηση πηγαίνει βήμα, βήμα με στόχο την απορρόφηση των πρώτων 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να λειτουργήσει ως ουσιαστικό ανάχωμα στην ύφεση.
Κι αν η θετική ανάγνωση αυτών των δεδομένων είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί αυτήν τη φορά πρόβλημα για την Ευρώπη, αλλά «μοιράζεται» το ίδιο πρόβλημα με τους Ευρωπαίους, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλο χρόνο, καθώς «κουβαλάει» μια απώλεια 25% του ΑΕΠ της από την περασμένη κρίση αλλά κι ένα δυσθεώρητο Χρέος, που μπορεί να είναι εξυπηρετήσιμο αλλά δεν παύει να προκαλεί δέος.
Η δρομολόγηση των πόρων του Ταμείου ακολουθούν τα νέα μοντέλα που έχουν κυριαρχήσει στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή «μοχλεύουν» ιδιωτικά κεφάλαια στη βάση σχεδίων και με κριτήρια κυρίως τραπεζικά. Δηλαδή δεν δίνονται με μορφή επιδότησης δημοσίων επενδύσεων ή με μοντέλα διαχείρισης ΕΣΠΑ περνώντας μέσα από κριτήρια αγοράς πέρα από τις επιλεξιμότητες στους κεντρικούς θεματικούς άξονες.
Επίσης ο κανόνας «first-in-first-out» (FIFO), δηλαδή όποιος καταθέσει πρώτος ώριμη πρόταση, αυτός και θα χρηματοδοτείται, θα είναι ο κυρίαρχος στην διαδικασία χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από τη στιγμή που έχουν καθοριστεί οι επιλέξιμοι κλάδοι και τα ποσοστά επιτρεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, η τελική αξιολόγηση και δανειοδότηση θα γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος.. Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε 20% και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες.
Ταμείο Ανάκαμψης: Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις
Συνδέονται, επίσης, ότι οι εκταμιεύσεις συνδέονται με μεταρρυθμίσεις όπως
- η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
- Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών
Έτσι οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο θα γίνονται, αφού ελέγχονται προϋποθέσεις, ορόσημα και χρονοδιαγράμματα. Το θέμα βέβαια δεν είναι καινούργιο καθώς συνδέεται με τις συστατικές αρχές του νέου αυτού θεσμού, όπως αποφασίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.