THEPOWERGAME
Αυξάνονται οι δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προς τις τράπεζες. Το ύψος τους, από 300 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, αφενός επειδή το ΤΑΑ θα έχει σύντομα περισσότερους πόρους από το REpowerEU, αφετέρου επειδή θα διευκολύνει την επίτευξη των ψηφιακών και «πράσινων» στόχων του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», χωρίς οι στόχοι αυτοί να οδηγούν σε καθυστέρηση τις επενδυτικές αποφάσεις των ενδιαφερομένων.
Σήμερα οι τράπεζες λαμβάνουν κάθε φορά 300 εκατ. ευρώ και για να λάβει μια τράπεζα την επόμενη δόση, θα πρέπει να εξαντλήσει το πρώτο ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εξάντληση αυτή θα πρέπει να γίνει με τήρηση των όρων για τα έργα της «πράσινης» μετάβασης, που πρέπει να φτάνουν στο 37% του ποσού, και τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού, που πρέπει να φτάνουν στο 20% του ποσού. Αν οι όροι αυτοί δεν επιτυγχάνονται, η τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη των επόμενων 300 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με τον τρόπο αυτόν υπάρχουν επενδυτικά σχέδια που καθυστερούν χωρίς διαθέσιμη χρηματοδότηση, καθώς θα πρέπει οι τράπεζες να πετύχουν το κατάλληλο μείγμα των επενδύσεων με τους προαναφερόμενους όρους. Η αύξηση της δόσης στα 500 εκατ. ευρώ διευκολύνει τις τράπεζες να διαθέσουν περισσότερα δάνεια πριν φτάσουν στη ικανοποίηση των «πράσινων» και ψηφιακών στόχων. Και όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που λαμβάνει μια τράπεζα, τόσο καλύτερα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, Θ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δεν θέλει να πλήξει τον ανταγωνισμό. «Δεν θέλουμε να λάβει κάποιος 1 δισ. ευρώ και να το διατηρεί αναξιοποίητο», σημειώνει στο powergame.gr. «Πρέπει», επισημαίνει ο αν. υπουργός Οικονομικών «να τηρείται μια χρυσή τομή μεταξύ του ύψους του δανείου που χρειάζεται η τράπεζα και της δυνατότητας της να επιτυγχάνεται το κατάλληλο μείγμα επενδύσεων που δεν θα καθυστερεί το σύνολο των επενδύσεων».
Το μέσο επιτόκιο δανεισμού στο σκέλος του RRF που αφορά το 50% της επένδυσης, όπως αναφέρει ο πολιτικός προϊστάμενος του ταμείου, ανέρχεται σε 1,9%, ενώ για τη συμμετοχή της τράπεζας στο επενδυτικό σχέδιο που αφορά το 30% της επένδυσης το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 2,39%. Το υπόλοιπο 20% της επένδυσης προέρχεται από ίδια κεφάλαια.
Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία των χορηγήσεων, τα δάνεια του RRF φέρουν συχνά επιτόκιο δανεισμού υψηλότερο του 1%, που ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, και 0,35% για τις μικρότερες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν το επιτόκιο αναφοράς αντί του προσφερόμενου επιτοκίου, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ).
Τι κερδίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο; Όπως σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης, κερδίζουν το ίδιο επιτόκιο που έχουν οι παρεμφερείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δηλαδή με τα ίδια χαρακτηριστικά. «Διορθώνουμε τη μεγάλη αδυναμία της χώρας, την απουσία επενδυτικής βαθμίδας», λέει χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Οικονομικών. «Οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό», προσθέτει, «καθώς η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, τιμολογούνται με επιπλέον 100 με 200 μ.β. παραπάνω απ’ ό,τι η αντίστοιχη επιχείρηση της Ευρώπης. Με το TAA εξαλείφουμε τη διαφορά αυτήν, χωρίς αυτό να συνιστά κρατική ενίσχυση».
Σύντομα το αίτημα για την 3η δόση του RRF
Αναφερόμενος στο αίτημα της χώρας μας για την καταβολή της τρίτης δόσης του RRF, o αν. υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι είναι θέμα των επομένων ημερών. Τα ορόσημα, όπως παραδέχεται, έχουν επιτευχθεί, αν και υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Ωστόσο, αυτές δεν θα εμποδίσουν την υποβολή του αιτήματος.
Ο κ. Σκυλακάκης ακόμη εμφανίσθηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την πορεία των επιδοτούμενων από το ΤΑΑ δημόσιων έργων. Όπως αναφέρει, τόσο οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στο θέμα γίνονται πιο έμπειροι, ενώ επιπλέον μετά το πέρας μιας σειράς διαγωνισμών φάνηκε ότι δεν θα υπάρχει κάποιο κύμα προσφυγών. «Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία», παραδέχεται προς το powergame.gr ο κ. Σκυλακάκης. «Οι ομάδες», συνεχίζει, «γίνονται καλύτερες, οι φόβοι για μαζικές προσφυγές απομακρύνονται, γιατί τελικά αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει πολλή δουλειά, δεν υπάρχει διάθεση για να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου και τους άλλους. Έτσι, οι διαγωνισμοί προχωρούν, χωρίς μεγάλα εμπόδια στη μεγάλη τους πλειονότητα. Εξαίρεση είναι οι προσφυγές και όχι ο κανόνας».