THEPOWERGAME
Περισσότερο από το 50% του συνόλου των δανείων που αναζητούν ρύθμιση μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού αφορούν καταγγελμένα δάνεια, ενώ αν προστεθούν σε αυτά και τα δάνεια σε καθυστέρηση, τότε οι δύο αυτές κατηγορίες δανείων αφορούν το 91% της πίτας ή 16,4 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών που αιτούνται ρύθμισης κάτω από το συγκεκριμένο πλαίσιο.
Φυσικά και νομικά πρόσωπα, ό,τι δηλαδή συνιστά το ιδιωτικό χρέος, χρωστάνε και θέλουν να διευθετήσουν κάτω από τη μία ενιαία ρύθμιση που θα προτείνει ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού το συνολικό ποσό των 18,1 δισ. ευρώ ,όπως αντανακλάται από τις 34.100 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως το τέλος Απριλίου.
Από αυτά, η κατανομή καταγγελμένων, σε καθυστέρηση και ενήμερων, είναι η ακόλουθη:
- Στα φυσικά πρόσωπα, από τις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές ύψους 13,4 δισ. ευρώ, τα 8,3 δισ. ευρώ (62%) αφορούν καταγγελμένα δάνεια. Τα 3,8 δισ. ευρώ (28%) αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση, ενώ ποσά 1,3 δισ. ευρώ (9%) αφορούν ενήμερα δάνεια.
- Στον χώρο των νομικών προσώπων, από σύνολο οφειλών ύψους 4,7 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ (το 43%) είναι καταγγελμένα, τα 2,3 δισ. ευρώ (48%) είναι σε καθυστέρηση και το 0,5 δισ. ευρώ (10%) είναι ενήμερο.
Άρα συνολικά, στο ιδιωτικό χρέος που θέλει να περάσει ρύθμιση μέσω Εξωδικαστικού και που ανέρχεται σε 18,1 δισ. ευρώ, τα 10,3 δισ. ευρώ (57% του συνόλου) είναι καταγγελμένα δάνεια, τα 6,1 δισ. ευρώ (33%) είναι σε καθυστέρηση και το 1,7 δισ. ευρώ (9%) είναι ενήμερα. Εξ ου και η πλειονότητα του 91% προκύπτει από τα καταγγελμένα και τα σε καθυστέρηση δάνεια.
Στο 75% η εγκρισιμότητα του Εξωδικαστικού
Τα παραπάνω αναλυτικά στοιχεία προκύπτουν με βάση δημοσιευμένα διαγράμματα και στοιχεία που αφορούν τον Απρίλιο και που αναρτήθηκαν χθες το απόγευμα από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΙΧ).
Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτουν και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πορεία του Εξωδικαστικού τον Απρίλιο, που είχε μεν μια κάμψη στον αριθμό των αιτήσεων έναντι του Μαρτίου, αλλά είχε αύξηση στην υποβολή οριστικών υποβολών, στη σύγκριση από μήνα σε μήνα.
Σε μια άλλη σύγκριση, οι νέες αιτήσεις που εισήχθησαν στην πλατφόρμα τον Απρίλιο -4.110- είναι αυξημένες κατά 1.000 σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου πενταμήνου, αποδεικνύοντας την αποδοχή των οφειλετών και την ανταπόκρισή τους στον Μηχανισμό μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις, που αποτέλεσμα είχαν να αυξηθεί και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων (στο 72% το τελευταίο εξάμηνο).
Επίσης, αναφέρεται ότι οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και το τέλος Απριλίου ανήλθαν σε 4.630 σε αριθμό (+274 σε σχέση με το τέλος Μαρτίου) και αντιστοιχούν σε 1,54 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Να σημειωθεί ότι οι συνολικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη αποδεχθεί οι οφειλέτες αφορούν δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 73% του συνόλου), ενώ άλλα 574 εκατ. ευρώ (το 26%) βρίσκονται στο τελικό στάδιο ρύθμισης.