THEPOWERGAME
της Κασσάνδρας Ιωάννου
Στην εορταστική περίοδο του Πάσχα εναποθέτει τις ελπίδες του ο εμπορικός κόσμος, που ζητά από την Πολιτεία την επαναλειτουργία της αγοράς χωρίς περιορισμούς αλλά με σχέδιο.
Κι αυτό καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα καταγράφουν απώλειες τζίρου εντός του τρέχοντος έτους 85% μιας και λειτούργησαν για εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Επικρατέστερο σενάριο η 29η Μαρτίου
Όπως λέει στο powergame.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σταύρος Καφούνης, το επικρατέστερο σενάριο επαναλειτουργίας της αγοράς είναι η 29η Μαρτίου, ενώ ζητά από την Κυβέρνηση να βρει τρόπο να ανοίξει το εμπόριο με στόχο «να φτάσουμε μέχρι το Πάσχα αδιάλειπτα» όπως λέει.
Ο ίδιος πάντως τονίζει πως το click away, δηλαδή παράδοση εκτός του καταστήματος, δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για τα φυσικά καταστήματα αλλά ένας τρόπος διευκόλυνσης των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Εκτός από την επαναλειτουργία του εμπορίου, που αποτελεί βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου, η Επιστρεπτέα 7, όπως λέει ο κ. Καφούνης πρέπει να είναι στοχευμένη και να λαμβάνει υπόψη της το εμπόριο αλλά και το αδιάθετο εμπόρευμα.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι τα μισθώματα, με τον εμπορικό κόσμο να ζητά παράταση των μειωμένων μισθωμάτων για ένα ακόμη 6μηνο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας στο powergame.gr δήλωσε πως το ζητούμενο δεν είναι αν το εμπόριο θα ανοίξει στις 29 Μαρτίου ή στις 6 Απριλίου, αλλά το εμπόριο να ανοίξει και να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί και τη Πασχαλινή περίοδος», δήλωσε στο powergame.gr.
Μια από τις προτάσεις που έχει κατεβάσει η ΕΣΕΕ είναι να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αρχικά από τα μικρά καταστήματα, για να διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία της και να μην χαθεί η Πασχαλινή περίοδος, όπου πραγματοποιείται πάνω από το 15% του ετήσιου τζίρου της αγοράς.
Και ο κ. Καρανίκας τάσσεται κατά της επαναλειτουργίας του εμπορίου με τη μέθοδο του click away, επαναλαμβάνοντας πως στόχος όλων είναι η επιστροφή με ασφάλεια στην κανονικότητα.
Μείζον πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας
Για την επόμενη ημέρα ο κ. Καρανίκας καθιστά σαφές ότι το μείζον πρόβλημα για πάνω από 1 στις 2 επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας και η ανάγκη να στηριχθεί ο επιχειρηματικός κόσμος ο οποίος βρίσκεται σε απόγνωση, όπως λέει.
Ήδη το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είναι χαμένο, αφού η αγορά λειτούργησε με τον παραδοσιακό τρόπο μόλις 11 ημέρες τον Ιανουάριο περιορίζοντας για το σύνολο της οικονομίας τις απώλειες τον πρώτο μήνα του έτους 16,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωση η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Μόνο οι επιχειρήσεις του κλάδου του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών) που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και οι οποίες έχουν υποχρέωση τήρησης Διπλογραφικών Βιβλίων, έχασαν 615 εκατ. ευρώ.
Με τον συνολικό τους τζίρο τον Ιανουάριο να υποχωρεί στα 6,78 δισ. ευρώ καταγράφοντας απώλειες 8,3%, ενώ πολλαπλάσια ήταν η πτώση του τζίρου στον κλάδο των μεταφορών – αποθήκευσης (-31,9%).
Οι επιχειρήσεις του κλάδου λιανικού εμπορίου, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και οι οποίες έχουν υποχρέωση τήρησης Διπλογραφικών Βιβλίων Μάρτιο, έχασαν το 15% των πωλήσεων τους.