THEPOWERGAME
Την επομένη των εθνικών εκλογών, τη Δευτέρα 22 Μαΐου και ώρα 17:00, εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 4ο αρδευτικό έργο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με κάλυψη της δημόσιας συμμετοχής από το Ταμείο Ανάκαμψης, το έργο «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης με ΦΠΑ 132,92 εκατ. ευρώ (η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαΐου).
Βάσει της προκήρυξης που «ανέβηκε» σήμερα στη διαδικτυακή σελίδα του ΕΣΗΔΗΣ και την ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η σύμπραξη αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία αρδευτικού δικτύου στη θέση Υπέρεια – Ορφανά για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων που αναφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και των Ορφανών Νομού Καρδίτσας, συνολικής εκτάσεως 74.300 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Φαρσάλων.
Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά:
- Στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών.
- Στην κατασκευή του έργου.
- Στη μελέτη, κατασκευή, βελτίωση, αναβάθμιση οποιωνδήποτε εργασιών κριθούν απαραίτητες για την εύρυθμη ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου.
- Στη συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, η περιοχή αναμένεται να αρδεύεται κυρίως με ποσότητες νερού που θα αξιοποιούν τις υφιστάμενες γεωτρήσεις που ήδη λειτουργούν και είναι είτε δημοτικές, είτε ιδιοκτησίας των ΤΟΕΒ, και συμπληρωματικά τις διαθέσιμες θερινές παροχές του ποταμού Ενιπέα.
Συγκεκριμένα, προτείνονται έντεκα επιμέρους αρδευτικά δίκτυα, που θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση 74.300 στρεμμάτων, καθαρή έκταση περί τα 67.800 στρέμματα και θα αξιοποιούν τις γεωτρήσεις που προαναφέρθηκαν, συνολικής δυναμικότητας 14.345 μ3/ώρα.
Σε δύο από τα επιμέρους δίκτυα, δε, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και η επιφανειακή απορροή του ποταμού Ενιπέα, τις περιόδους του έτους που υπάρχει, με άντληση του νερού από κατάλληλα σημεία.
Επιπλέον, το δίκτυο αναμένεται να ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες, για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας.