THEPOWERGAME
Η τραπεζική αναταραχή που οδήγησε στην κατάρρευση αρκετών τραπεζών δεν ήταν συστημική κρίση και έχει πλέον υποχωρήσει, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τιμ Άνταμς, διευθύνων σύμβουλος του Institute of International Finance (IIF).
Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, ο Άνταμς δήλωσε ότι το χάος που επικράτησε τον Μάρτιο ήταν μια «περίοδος αναταραχής στην αγορά», αλλά απέρριψε την άποψη ότι επρόκειτο για κρίση.
«Έχουμε πάνω από 4.000 τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε περίπου 10.000 τράπεζες παγκοσμίως που είναι μέλη του SWIFT και 35.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο -το 99,999% των οποίων άνοιξαν τις πόρτες τους τον περασμένο μήνα και δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι πραγματικά μόνο μερικά μεμονωμένα ιδρύματα», δήλωσε ο Άνταμς στην Joumanna Bercetche του CNBC.
«Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτήν που επικρατούσε το 2007, 2008. Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι πήγε στραβά σε ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα, όπως η SVB και θεωρώ ότι πρέπει να αναρωτηθούμε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εποπτείας, αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε ρυθμιστικές αλλαγές», πρόσθεσε ο CEO του IIF.
Τέλος, ο CEO του IIF προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος του εκτροχιασμού των τραπεζών είναι υπαρκτός. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο σοβαρός είναι», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προκάλεσε κύμα πανικού στην αγορά σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη φυγή μετόχων και καταθετών. Αυτή η φυγή κορυφώθηκε με την πτώση της Credit Suisse, με τις ελβετικές Αρχές να μεσολαβούν για τη διάσωση της παγκόσμιας εταιρείας επενδύσεων.
Όσον αφορά τη Signature Bank, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι γίγαντες της Wall Street επενέβησαν, παρέχοντας 30 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων στη First Republic, εξασφαλίζοντας στον περιφερειακό δανειστή χρόνο για να καταρτίσει ένα σχέδιο επιβίωσης.
Οι αγορές έχουν έκτοτε σταθεροποιηθεί, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα ήταν μεμονωμένα για τις συγκεκριμένες τράπεζες και δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο. Ωστόσο, αυτό το αλυσιδωτό ντόμινο εξελίξεων έχει επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες.