THEPOWERGAME
Προκηρύχθηκε, με προϋπολογισμό άνω των 56 εκατ. ευρώ ο διαγωνισμός για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) του Αγρινίου, ενώ θέμα εβδομάδων είναι η προκήρυξη άλλων οκτώ διαγωνισμών σε Κέρκυρα, Δράμα, Κάρπαθο, Μήλο, Ρόδο, Πάτρα και δύο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν από λίγες ημέρες βγήκε στον αέρα και ο μεγάλος διαγωνισμός για τη μονάδα της Καβάλας, προϋπολογισμό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι διαγωνισμοί σε Ναύπακτο, Χερσόνησο Ηρακλείου, Τρίκαλα, Άρτα, Σητεία, Χίο και Κεφαλλονιά.
Οι περισσότεροι από τους νέους διαγωνισμούς προχωρούν ως παραδοσιακά δημόσια έργα με τους αναδόχους να αναλαμβάνουν την κατασκευή και λειτουργία των μονάδων για μικρό χρονικό διάστημα. Ήδη σε κάποιους διαγωνισμούς υπήρξαν και παρατράγουδα με αποτέλεσμα να επαναληφθούν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κέρκυρα. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζουν πως για να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν σε κάποιους διαγωνισμούς πέρυσι, εδώ και λίγες ημέρες οι δήμοι έχουν στη διάθεσή τους ένα πρότυπο τεύχος δημοπράτησης για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).
Δύο διαγωνισμοί μέσω ΣΔΙΤ
Δύο, όμως, από τους νέους διαγωνισμούς σε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Ρόδο προωθούνται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η αρχή των νέων διαγωνισμών ΣΔΙΤ στα απορρίμματα θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (του Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων, δυναμικότητας 262.700 τόνων ετησίως που θα εξυπηρετεί 10 Δήμους περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης καθώς και τους Δήμους σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και τον Δήμο Παιονίας στο Κιλκίς. Περιλαμβάνει, επίσης, μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων δυναμικότητας περίπου 35.000 τόνων ετησίως.
Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η προετοιμασία για το ΣΔΙΤ της Ρόδου, με προϋπολογισμό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά και ο σχεδιασμός για την Κω από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νήσων Νοτίου Αιγαίου. Πιο πίσω βρίσκονται οι διαδικασίες για τη μονάδα της Σαντορίνης.
Σε εκκρεμότητα 4 μονάδες καύσης
Η μεγάλη εκκρεμότητα στο μέτωπο της διαχείρισης απορριμμάτων αφορά τις τέσσερις μονάδες καύσης που προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Στο ΥΠΕΝ υποστηρίζουν πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη χωροθέτησή τους. Επισήμαναν ωστόσο πως εξετάζεται, παρά το σημαντικά υψηλότερο κόστος, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως η αεριοποίηση. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας τα σκουπίδια και τα διάφορα είδη βιομάζας μετατρέπονται στο λεγόμενο καθαρό αέριο σύνθεσης (synagas). Η αεριοποίηση αποτελεί πιο εξελιγμένη μέθοδο επεξεργασίας σε σχέση με την αποτέφρωση που προκαλεί και μεγάλες αντιδράσεις. Με τη διαδικασία της αεριοποίησης δεν παράγεται μόνο ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα (όπως με την αποτέφρωση) αλλά και άλλα προϊόντα όπως καύσιμα, λιπάσματα, κλπ. Πρόκειται, όπως εξηγούν, για θέμα που συζήτησαν και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξετάζεται αν μπορεί να αξιοποιηθεί στη χώρα μας αυτή η τεχνολογία.