THEPOWERGAME
Για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα «Ελληνική Οικονομία – Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» εν αναμονή και των ανακοινώσεων της Eurostat στις 24 Απριλίου για το έλλειμμα του 2022.
Αυτή η εξέλιξη φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνιαχου στο χθεισνό συνέδριο για την ελληνική οικονομία, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του Γιάννη Στουρνάρα .«Δεν δίνω καμία πιθανότητα να μην πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», τόνισε προ ημερών ο διοικητής της ΤτΕ με βεβαιότητα.
Οι καθοριστικοί παράγοντες
Ποια ήταν όμως τα κλειδιά της ανατροπής του πρωτογενές αποτελέσματος;Πιο συγκεκριμένα, οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις αποδίδονται στους ακόλουθους παράγοντες:
Έσοδα από SMP’s και ANFA’s. Το υπουργείο Οικονομικών μετρούσε τα έσοδα από SMP’s και ANFA’s στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023 καθώς τα χρήματα αυτά έφθασαν στη χώρα τον Μάρτιο επηρεάζοντας το ταμειακό ισοζύγιο. Ωστόσο η Eurostat επέλεξε να υπολογίσει δημοσιονομικά την τελευταία δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το 2022 όταν ελήφθη η απόφαση από το Eurogroup και τον ESM.
Συμμετοχή του ΤΧΣ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2022 ποσό ύψους 329 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε από το ταμείο του δημοσίου σε έναν escrow account της τράπεζας Αττικής επηρεάζοντας το ταμειακό αποτέλεσμα αλλά όχι το δημοσιονομικό. Σύμφωνα με τη Eurostat τα χρήματα αυτά θα μετρήσουν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023.
Υψηλότερη ανάπτυξη. Ο υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022 έφερε «πλεόνασμα» στις εισπράξεις του δημοσίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης στο 5,9% από 5,6% που ήταν ο τελευταίος στόχος. Επίσης το ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2022 προβλέπονταν στα 187,278 δισ. ευρώ ενώ οι πρώτες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ το ανέβασαν στα 208 δισ. ευρώ χαμηλώνοντας το λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ.