THEPOWERGAME
Σταθερή ανάκαμψη σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία PMI® της S&P Global.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κλάδο προήλθε από τις ταχύτερες επεκτάσεις της παραγωγής, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση. Οι ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης οδήγησαν στην απότομη αύξηση των νέων πωλήσεων, εν μέσω της εκ νέου αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Σε απάντηση, οι εταιρείες ενίσχυσαν τις προσλήψεις τους, καθώς ο αριθμός του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2022.
Σημειώνεται πως η απόδοση των πωλήσεων σταθεροποιήθηκε εν μέσω μειωμένης πίεσης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, οι εταιρείες συνέχισαν να χρησιμοποιούν και να εξαντλούν τα αποθέματα.
Στο μέτωπο των τιμών, οι επιβαρύνσεις κόστους αυξήθηκαν μόνο οριακά και με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2020. Η προσπάθεια να παραμείνει ανταγωνιστική η ελληνική μεταποίηση και να αυξηθούν οι μελλοντικές πωλήσεις οδήγησαν σε πολύ πιο ήπια άνοδο στις τιμές πώλησης.
Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης μεταποίησης S&P Global Greece Manufacturing Purchasing Managers’ Index® (PMI®) ανήλθε σε 52,8 τον Μάρτιο, από 51,7 τον Φεβρουάριο. Η πιο πρόσφατη μέτρηση του δείκτη έδειξε σταθερή βελτίωση στην υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο του 2022.