THEPOWERGAME
Με λουκέτο κινδυνεύει το 56% των πτηνοτροφείων στην Ελλάδα – ένας από τους δυναμικότερους κλάδους του αγροδιατροφικού τομέα με συμβολή 1,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ ετησίως – εάν δεν ψηφισθεί από την παρούσα Βουλή τροπολογία που να προβλέπει την αδειοδότησή τους με βάση την πραγματική δυναμικότητά τους.
Δεδομένου ότι έως τον προσεχή Σεπτέμβριο οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις καλούνται να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Εκμεταλλεύσεων πουλερικών, δηλώνοντας την πραγματική και την αδειοδοτημένη δυναμικότητά τους τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά (εάν ληφθούν υπ’ όψιν ότι μεσολαβούν διπλές εκλογές, σχηματισμός νέας κυβέρνησης και… Αύγουστος) για τις υφιστάμενες προ του 2012 μονάδες, που αποτελούν και την πλειονότητα.
Ο λόγος είναι ότι οι εν λόγω μονάδες έχουν αδειοδοτηθεί με βάση το ισχύον από την δεκαετία του 1980 θεσμικό πλαίσιο που προέβλεπε πυκνότητα 10.000 πτηνών/1000 τ.μ., ενώ μετά το 2010, σε εναρμόνιση της εθνικής με την ενωσιακή νομοθεσία, προβλέφθηκε μεγαλύτερη πυκνότητα εκτροφής στα 15-16.000 πτηνά/1.000 τ.μ. ή και ακόμη περισσότερα υπό προϋποθέσεις. Οι άδειες ωστόσο δεν επικαιροποιήθηκαν παρ’ ότι κάθε πτηνοτροφική επιχείρηση δηλώνει κάθε χρόνο στις δημόσιες υπηρεσίες (δήλωση ΟΣΔΕ, δήλωση στην Κτηνιατρική υπηρεσία) τον αριθμό πτηνών που εκτρέφει και αξιοποιεί εμπορικά.
Παράλληλα, κατά την περίοδο αυτή των 35-40 ετών κατασκευάσθηκαν βιοτεχνίες και ξενοδοχεία και επεκτάθηκαν οικισμοί εγγύτερα των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία αποστάσεων 250-500 και 800 μέτρων (ανάλογα) προς τις προ-υφιστάμενες πτηνοτροφικές μονάδες – επίσης, χωρίς να ανακύψει ζήτημα.
Όμως, σήμερα κι εν όψει της έναρξης εφαρμογής του Μητρώου, το 56% των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων κινδυνεύει με λουκέτο είτε επειδή δεν θα μπορεί να λάβει άδεια λειτουργίας είτε επειδή θα υποχρεωθεί να μειώσει την δυναμικότητά του (για παράδειγμα στις 10.000 από 15.000 πτηνά/1.000 τ.μ.) κάτω από το όριο βιωσιμότητάς του προκειμένου να ευθυγραμμίσει την πραγματική δυναμικότητά του προς την αδειοδοτημένη από την δεκαετία του 1980.
Στερούνται την δυνατότητα αξιοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων
Επιπρόσθετα, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα αξιοποιώντας την ιστορική ευκαιρία των διαθέσιμων σήμερα σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων, παρ’ όλο που στην πλειονότητά τους έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Συνεπώς, στο ενδεχόμενο μη ψήφισης της τροπολογίας από την παρούσα Βουλή, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες υλοποίησης των επενδύσεων.
Το οξύμωρο είναι, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) ότι οι (διαδοχικές) κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν δείξει θετική διάθεση διευθέτησης του ζητήματος, χωρίς αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΟΠ που επισημαίνει ότι «ενώ, χάρη και στην εποικοδομητική στάση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Υφυπουργού Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Ταγαρά, αρκεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την Ελληνική Πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση».
Η ΕΔΟΠ υπογραμμίζει ότι οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «έχουν θέσει εγκαίρως το θέμα υπ’ όψιν του ίδιου του Πρωθυπουργού και, ασφαλώς, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και επείγουσες προτεραιότητες στο κυβερνητικό και στο νομοθετικό έργο. Όμως, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων έχει κι αυτό πλέον αποκτήσει τη διάσταση του υπερεπείγοντος, υπονομεύοντας τη λειτουργία και την ανάπτυξη πολλών, υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων, που καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας κοτόπουλο, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και συνεισφέροντας συνολικά στην Ελληνική Οικονομία περισσότερα από €1,2 δις ετησίως.
Απευθύνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά και με δεδομένη πλέον την ημερομηνία των εκλογών, αγωνιώδη έκκληση ώστε να κινηθούν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το καταστροφικό σενάριο για τον κλάδο – ένα σενάριο που νομοτελειακά θα περιλαμβάνει λουκέτα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις», προειδοποιεί η διεπαγγελματική.