THEPOWERGAME
Δύο νέα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ σε Φάρσαλα – Καρδίτσα και Ξάνθη ετοιμάζεται να προκηρύξει εντός των επόμενων εβδομάδων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ώρα που οι τρεις κοινοπραξίες οι οποίες διεκδικούν τα δύο πρώτα έργα, τα δίκτυα Ταυρωπού και το φράγμα Μιναγιώτικο στην Πύλο, ετοιμάζονται για τις δεσμευτικές προσφορές. Παράλληλα, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το δίδυμο έργο της Κρήτης (Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και φράγμα Αγίου Ιωάννη) παρατάθηκε για τη Δευτέρα 24 Απριλίου.
Προθεσμία έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο για τα δίκτυα Ταυρωπού στην Καρδίτσα, προϋπολογισμού 159,65 εκατ., και το φράγμα Μιναγιώτικο στην Πύλο, προϋπολογισμού 135,08 εκατ. ευρώ, έχουν οι τρεις κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ A.E., που έχουν περάσει στη Β’ φάση των διαγωνισμών.
Οι κοινοπραξίες έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν τις βασικές παραμέτρους σχεδιασμού των δύο έργων, σύμφωνα με όσα έχει θέσει υπόψη τους η αναθέτουσα αρχή (διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και, παράλληλα, να καταθέτουν προτάσεις, μελέτες και λύσεις για την οριστικοποίηση του βασικού σχεδιασμού των έργων, καθώς και για τη νομική και χρηματοοικονομική οργάνωσή τους.
Οι παρατηρήσεις τους θα αξιολογηθούν από τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών και, αφού ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, οι κοινοπραξίες θα λάβουν προθεσμία για να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές -εντός του Απριλίου, με πιθανότητα παράτασης για κάποιες ημέρες του Μαΐου, με βάση τα σημερινά ισχύοντα.
Η παράταση στο δίδυμο έργο και οι δύο νέες προκηρύξεις
Παράλληλα, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το τρίτο αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ, το δίδυμο έργο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και λοιπά συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού», προϋπολογισμού 76,75 εκατ. παρατάθηκε για τη Δευτέρα 24 Απριλίου, με τις προσφορές να αποσφραγίζονται την Τρίτη 2 Μαΐου (η αρχική προθεσμία υποβολής εξέπνεε την Παρασκευή 23 Μαρτίου).
Εντός του Μαρτίου (εκτός απροόπτου) πρόκειται να προκηρυχθεί το τέταρτο αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ, με φορέα υλοποίησης τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (άλλα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων υλοποιεί και το υπουργείο Υποδομών).
Πρόκειται για το έργο «Αρδευτικό Δίκτυο Υπέρειας και λοιπών πεδινών εκτάσεων Νομού Λάρισας και Ορφανών και λοιπών πεδινών εκτάσεων Νομού Καρδίτσας», προϋπολογισμού 115,4 εκατ. ευρώ, με 25ετή περίοδο σύμβασης (2,5 χρόνια η κατασκευή και τα υπόλοιπα η λειτουργία).
Το αντικείμενο του ΣΔΙΤ αποτελείται από τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας.
Προβλέπεται η κατασκευή οικίσκων γεωτρήσεων, δεξαμενών αναρρύθμισης, αντλιοστασίων, υπόγειων αγωγών προσαγωγής νερού από τις γεωτρήσεις στις δεξαμενές αναρρύθμισης και υπόγειων αγωγών πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου από τα αντλιοστάσια έως τις αρδευτικές μονάδες.
Ακολουθεί εντός του Απριλίου η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πέμπτο αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ, «Μεταφορά και διανομή νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», προϋπολογισμού 244 εκατ. ευρώ, με 25ετή περίοδο σύμβασης (2,5 χρόνια η κατασκευή και τα υπόλοιπα η λειτουργία).
Το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και τη διάθεσή του στην πεδιάδα της Ξάνθης, με στόχο της κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής και την ελαχιστοποίηση απόληψης υπόγειου νερού.
Το έργο αφορά την κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική Πεδιάδα Ξάνθης με σκοπό την άρδευση. Αυτό αποσκοπεί στην αγροτική ανάπτυξη των περιοχών αυτών με τη χρήση επιφανειακών υδάτων, ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων. Το μέρος αυτό του έργου αποτελεί τον κορμό του δικτύου μεταφοράς νερού που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της περιοχής περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων.
Επιπρόσθετα, αφορά την κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2, η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλ. στρεμμάτων (που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.