THEPOWERGAME
Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας για τη συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου στο επίκεντρο θα είναι οι αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας, παρόλα αυτά όπως τονίζεται από την Κομισιόν παραμένουν οι παλαιοί κανόνες για έλλειμμα και χρέος. Βόρειοι και Νότιοι λοιπόν διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ενεργοποιηθεί από το 2024.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα λάβει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 λήγει η αναστολή των δεσμεύσεων που για χρόνια ίσχυαν σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά από σήμερα κιόλας μπαίνουν οι βάσεις για «νέου τύπου» ελέγχους και εποπτεία των χωρών. Αν επέλθει συμφωνία, οι τελικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν στο ανώτατο επίπεδο από τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις 23-24 Μαρτίου.
Η διαπραγμάτευση για τη χώρα μας, αναμένεται να οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ από το 2024 και μετά , από 0,7% που είναι ο φετινός στόχος στον κρατικό προϋπολογισμό και από πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022, με βάση τον προϋπολογισμό. Αυτή η προσαρμογή σημαίνει εξοικονόμηση 2,6 δισ. ευρώ, επιπλέον της εξοικονόμησης 4,6 δισ. φέτος, που προβλέπεται με βάση τη διαμόρφωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ το 2022. Το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει ότι προσδοκά, στη διαβούλευση που θα γίνει με την Κομισιόν, ο στόχος που θα τεθεί να είναι χαμηλότερος, αν και με την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται εφικτό κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στις συζητήσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε οικονομίας αλλά και η βιωσιμότητας του χρέους ώστε να αποφευχθούν πολιτικές λιτότητας. Όπως αναφέρουν ,η Ελλάδα συμμετέχει –στις συζητήσεις αυτές ενεργά και δημιουργικά, με υπεύθυνες και εμπεριστατωμένες προτάσεις και με στόχο η νέα οικονομική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίζει ότι η μεσομακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα συνδυάζεται με την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.
Επίσης, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα βασικά θέματα για τον συντονισμό της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις προσεχείς εαρινές συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τον συνήθη απολογισμό των εξελίξεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7 του Φεβρουαρίου.
Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει ακόμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις του πληθωρισμού τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στα επιμέρους κράτη- μέλη.
Παράλληλα, το Eurogroup θα επανέλθει στις σχετικές με την Ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό να προσυπογράψει τα σχετικά με την ευρωζώνη τμήματα του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την εν λόγω επανεξέταση. Σε συνέχεια δε της δήλωσης που συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 16 Ιανουαρίου και βάσει θεματικού σημειώματος της Γραμματείας, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους πολιτικής για το ψηφιακό ευρώ.