THEPOWERGAME
Όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι low-cost αεροπορικές εταιρείες, τα ταξίδια έγιναν προσιτά για πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως. Μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις μετακινήσεις η πανδημία, η ανάκαμψη των ταξιδιών έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση, αυτήν της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Οι αεροπορικοί ταξιδιώτες θα πρέπει να περιμένουν υψηλότερους ναύλους έως και 29%, λόγω των αυστηρότερων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το κλίμα. Με την αεροπορική βιομηχανία να αποτελεί έναν κλάδο με υψηλές εκπομπές άνθρακα, η ΕΕ έδωσε την αρχική έγκριση για την εφαρμογή κανονισμών που αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να αγοράζουν πλέον πολλά από τα δικαιώματα CO2 που χρειάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών αερίων, προκειμένου να καλύψουν τη ρύπανση που προκαλούν. Έτσι, εκτιμάται ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα αυξηθούν έως και 10 ευρώ ανά πτήση.
Με τους κανόνες αυτούς, θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2026 η δυνατότητα των αεροπορικών εταιρειών να λαμβάνουν δωρεάν ένα σημαντικό μέρος των δικαιωμάτων CO2 που χρειάζονται. Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων CO2 θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, κάτι που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξήσει το κόστος της ρύπανσης.
Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe), είπε σε συνέδριο του κλάδου ότι η ΕΕ «κάνει μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής», που θα αλλάξει «τα οικονομικά του κλάδου». Αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες, αύξηση των ναύλων και χαμηλότερη ζήτηση».
Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το αεροπορικό λόμπι Airlines for Europe (A4E) εκτιμά ότι οι ναύλοι σε κόμβους της ΕΕ όπως το Άμστερνταμ, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη θα αυξηθούν περίπου 23% έως 29%. Κάτι που υπολογίζεται σε έως και 17% λιγότερους επιβάτες που ταξιδεύουν μέσω κόμβων της ΕΕ.
Πριν από λίγους μήνες ο Michael O’Leary, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, είχε δηλώσει ότι η αύξηση των περιβαλλοντικών φόρων, μαζί με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, σήμαινε ότι η εποχή των φθηνών ναύλων είχε τελειώσει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της KLM, Marjan Rintel, στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι «οι μέρες των φθηνών πτήσεων έχουν πλέον παρέλθει».
Ο Jaime Rowbotham, αναλυτής της Deutsche Bank, προβλέπει ότι η Ryanair, η Easyjet και η Wizz Air θα δαπανήσουν συνολικά 785 εκατομμύρια ευρώ για δικαιώματα CO2 το οικονομικό έτος 2023, που ισοδυναμούν με περίπου 2,60 ευρώ ανά επιβάτη. Αυτά θα ανέλθουν στα 2,25 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
Το κόστος συμμόρφωσης με το EU ETS θα αυξηθεί στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για τις έξι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες εντός της ΕΕ το 2027, εκτίμησε ο Alex Irving, αναλυτής της Bernstein. Υπογράμμισε ότι «οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να το απορροφήσουν και θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές, μεταξύ οκτώ και δέκα ευρώ ανά ταξίδι μετ’ επιστροφής».
Οι άδειες EU ETS δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα να εκπέμπει έναν τόνο CO2. Τα έσοδα από EU ETS διατίθενται σε προγράμματα για την προώθηση της χρήσης Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF).
Οι εκπομπές των αεροπορικών εταιρειών αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται στις διεθνείς πτήσεις.