THEPOWERGAME
Ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα Smart Readiness του Ταμείου Ανάκαμψης. Φορέας υλοποίησης θα είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) και στόχος του θα είναι να καταστούν έξυπνα περί τα 120.000 κτίρια.
Ειδικότερα στόχος του προγράμματος είναι να αναβαθμίσει μέρος του κτιριακού αποθέματος της χώρας με τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υποδομών στο εσωτερικό τους που θα διευκολύνουν τόσο την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα», όσο και τη διασύνδεση τους με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Αναφορικά με το τελευταίο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, προβλέπει τη διασύνδεση των μετρητών κατανάλωσης ρεύματος ή φυσικού αερίου ή του λεβητοστασίου με το σημείο εισόδου/διακλάδωσης των οπτικών ινών στο κτίριο (BEP Box). Η διασύνδεση αυτή περιλαμβάνει τη κατασκευή σωλήνωσης για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών κατανάλωσης είτε ηλεκτρικού ρεύματος είτε φυσικού αερίου κ.λπ., με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου (BEP Box). Mε τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί και η αυτόματη συλλογή των δεδομένων των μετρητών των κτιρίων.
Η ΚΥΑ προβλέπει την ενίσχυση του κάθε κτιρίου με 260 ευρώ τουλάχιστον έως 1.000 και πλέον ευρώ, στα μεγάλα και πολυώροφα κτίρια. Κάθε μονοκατοικία θα ενισχύεται με κουπόνι 260 ευρώ ενώ οι πολυκατοικίες θα ενισχύονται με τουλάχιστον 460 ευρώ και ανάλογα με τους ορόφους η ενίσχυση θα μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια πολυκατοικία 5 ορόφων η ενίσχυση θα ανέλθει σε 960 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 110,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω κουπονιών και τα υπόλοιπα 10,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε δαπάνες υποστήριξης της δράσης. Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο του έργου έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες περίπου 30 εκατ. ευρώ για φέτος και δαπάνες ύψους 40 εκατ. ευρώ για το 2024 και το 2025. Ο συνολικός δε αριθμός των ωφελούμενων-κτιρίων θα ανέλθει σε τουλάχιστον 120.000.
Η δράση Smart Readiness που αναμφίβολα αναβαθμίζει «ψηφιακά» το κτιριακό απόθεμα της χώρας, είναι το αντίστοιχο του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Η μόνη διαφορά είναι ότι στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» η ενεργειακή θωράκιση κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ δημόσιας δαπάνης, ενώ στη δράση Smart Readiness κοστίζει εκατοντάδες ευρώ.
Τα επιλέξιμα κτίρια της δράσης είναι όσα βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης και φυσικά δεν διαθέτουν εσωτερική καλωδίωση οπτικής ίνας. Η περιοχή παρέμβασης ορίζεται εκείνη στην οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέλθει δίκτυο FTTH (home passed) έως το 2026 και σε απόσταση έως 1.000 μέτρα από το σημείο που διέρχεται μια οπτική ίνα.
Η εγκατάσταση της εσωτερικής καλωδίωσης θα γίνεται από έναν εγκαταστάτη (π.χ. ηλεκτρολόγο) , ο οποίος θα επιλέγεται από ένα μητρώο εγκαταστατών που θα δημιουργήσει η ΚτΠ Α.Ε. Πρόκειται για δοκιμασμένη διαδικασία αφού έτσι υλοποιήθηκαν πολλές αντίστοιχες δράσεις, π.χ. Ψηφιακή Μέριμνα κ.α., αν και η παρούσα διαδικασία είναι από τις πιο δύσκολες που καλείται να φέρει σε πέρας η ΚτΠ Α.Ε.
Οι ημερομηνίες έναρξης της υποβολής αιτήσεων θα γνωστοποιηθούν από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η ΚτΠ Α.Ε.