THEPOWERGAME
«Ταβάνι» στα 3,5 ευρώ προβλέπει για την τιμή της κλασικής λαγάνας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ), Μιχάλης Μούσιος, ξεκαθαρίζοντας ότι δηλώσεις για πώλησή της σε υψηλότερες τιμές «αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις και πάντως δεν αφορούν την κλασική λαγάνα».
«Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης δηλώσεις για αύξηση στην τιμή της λαγάνας ακόμη και στα 4,5 και τα 5 ευρώ. Βεβαίως, η τιμή της διαμορφώνεται ελεύθερα, με βάση και το κόστος παραγωγής κάθε αρτοποιείου. Όμως, η εικόνα που έχω εγώ ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας απ’ όλη την Ελλάδα είναι ότι η τιμή θα κυμανθεί στα 3 με 3,5 ευρώ», δηλώνει στο powergame.gr ο κ. Μιχ. Μούσιος, ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται στην τιμή της κλασικής λαγάνας, η οποία καλύπτει άνω του 80%-85% των συνολικών πωλήσεων του δημοφιλούς αρτοσκευάσματος της Καθαράς Δευτέρας. Το υπόλοιπο 10%-15% των πωλήσεων αφορούν λαγάνα με γεύσεις (για παράδειγμα, με ελιές και ντομάτα ή με ταχίνι), που πωλείται, διαχρονικά, σε υψηλότερα επίπεδα.
Το ράλι στο σουσάμι και οι σταθερά υψηλές τιμές στα άλευρα
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας αποδίδει την αύξηση στην τιμή της λαγάνας στην αύξηση του κόστους παραγωγής, τόσο για την παρασκευή της ίδιας της λαγάνας, όσο και γενικότερα του συνόλου των αρτοσκευασμάτων. «Μόνο το σουσάμι έχει αυξηθεί 60%», υπογραμμίζει και εξηγεί: «Όλες οι πρώτες ύλες είναι σημαντικά αυξημένες, όπως φυσικά και το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, ανάλογα με το τι χρησιμοποιεί κάθε αρτοποιείο, ενώ και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένο».
Για τις τιμές των αλεύρων, ο κ. Μιχ. Μούσιος αναφέρει ότι παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, καθώς ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στα τιμολόγια της αλευροβιομηχανίας η μείωση στις διεθνείς τιμές των δημητριακών τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η βιομηχανία επικαλείται από την πλευρά της αυξημένα κόστη, όπως προμήθειας πρώτων υλών σε υψηλότερες τιμές, μεταφορικών, ασφαλίστρων και ενέργειας.
Επισημαίνεται ότι βάσει της νομοθεσίας και του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, η λαγάνα είναι αρτοπαρασκεύασμα άνω των 750 γραμμ., έχει το κλασικό σχήμα και παρασκευάζεται με «τον παραδοσιακό τρόπο, από αλεύρι τύπου 70%, αλεύρι κίτρινο ψιλό, νερό, μαγιά 2% επί του αλεύρου, αλάτι έως 2% επί του αλεύρου, μαστίχα περίπου 0,5 επί τοις χιλίοις, σουσάμι προαιρετικά και μαυροσήσαμο».
Κάθε αρτοποιείο παρασκευάζει λαγάνα με τη δική του συνταγή, χρησιμοποιώντας μείγμα αλεύρων.