THEPOWERGAME
Στην ψηφιακή εποχή περνούν από φέτος -και- οι διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, κυρίως την Αλβανία, που κάθε άνοιξη έρχονται για να εργαστούν σε καλλιέργειες και μάλιστα υψηλής αξίας όπως οι δενδρώδεις, οι ελιές και τα σπαράγγια.
Με τροπολογία που κατέθεσε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη Βουλή, από φέτος η σχετική διαδικασία θα γίνεται ως εξής:
-Ο παραγωγός που θέλει να προσλάβει ως εργάτη γης πολίτη τρίτης χώρας μπορεί να υποβάλλει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 αίτηση, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr (πέρυσι την αίτηση έπρεπε να τη στείλει είτε με courier είτε σκανάροντάς την με φαξ). Μαζί με την αίτηση θα υποβάλλει παράβολο 100 ευρώ και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει αναλυτικά και τα στοιχεία του εποχικά εργαζόμενου καθώς και τον τόπο διαμονής του.
-Εφ’ όσον η αίτηση καλύπτει τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα στείλει στους σταθμούς διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας λίστα με τους μετακαλούμενους εργάτες γης ώστε να τους επιτραπεί η είσοδός τους στη χώρα.
-Οι μετακαλούμενοι εργάτες γης θα ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ, υποχρεούνται να διαμένουν στο κατάλυμα που θα δηλώσει ο εργοδότης τους και δεν μπορούν να εργαστούν σε άλλο εργοδότη, εκτός εάν 5 ημέρες πριν εκπνεύσει η κατ’ εξαίρεση άδεια εργασίας, ο νέος εργοδότης ακολουθήσει εκ νέου την ίδια διαδικασία.
Ασφαλιστικές δικλείδες για να μην έρθει και ο…κορονοϊός
Ανάλογη ρύθμιση είχε ισχύσει και πέρυσι όταν και υπολογίζεται ότι εισήλθαν για να εργαστούν στη χώρα περίπου 32.000 εργάτες γης, οι περισσότεροι των οποίων διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις εργασίας με τους εργοδότες-αγρότες. Ωστόσο, η μαζική είσοδός τους συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν προσκομιστεί μη γνήσια τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στα σύνορα.
Καθώς, λοιπόν η ρύθμιση καταστρατηγήθηκε, φέτος προβλέπονται οι εξής ασφαλιστικές δικλείδες από τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης:
- Ανώτατο ηλικιακό όριο τα 60 έτη για την είσοδο στη χώρα μας πολίτη τρίτης χώρας ως εργάτη γης,
- Ελάχιστο όριο 30 ημερών απασχόλησης,
- Προβλεπόμενο κατάλυμα που θα πληροί τις σχετικές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας,
- Ο εργοδότης να είναι υπεύθυνος για τον εργάτη,
- Καταβολή εργοσήμου,
- Δυνατότητα αλλαγής εργοδότη μέσα σε 5 μέρες από τη λήξη απασχόλησης στον προηγούμενο και ευθύνη του νέου εργοδότη για τον εργάτη,
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό τον έλεγχο της σωστής τήρησης της διαδικασίας.
Ειδικά για τα σπαράγγια και λόγω της άμεσης ανάγκης να συγκομιστούν προβλέφθηκε να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία, πριν την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με σχετική υποβολή αίτησης του εργοδότη.