THEPOWERGAME
Τις επτά νέες παρεβάσεις στήριξης για συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς, για αγρότες και συνεπείς οφειλέτες προς το Δημόσιο που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις οφειλών, αλλά και δανειολήπτες που θέλουν να κάνουν χρήση του Εξωδικαστικού, εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε επτά νέες παρεμβάσεις. «Η καλή πορεία της οικονομίας, το ακόμη καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, και η εφετινή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, μάς δίνουν – με ασφάλεια – το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, για επτά νέες, σημαντικές παρεμβάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Οι επτά νέες παρεμβάσεις για τις οποίες έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας:
- Εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους που πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Η έκτακτη αυτή ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Το μέτρο έχει δημοσιονομικό κόστος 280 εκατ. ευρώ.
Τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί η ενίσχυση είναι τρία, ενώ οι δικαιούχοι χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες από τις οποίες προκύπτει το ακριβές ποσό που θα λάβουν. - Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για άλλους έξι μήνες
Παρατείνεται έως το τέλος του έτους η μείωση συντελεστών ΦΠΑ που είχε νομοθετηθεί έως τον Ιούλιο του 2023 και αφορά σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού. Το μέτρο έχει δημοσιονομικό κόστος 250 εκατ. ευρώ. - Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.
Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει την επιτάχυνση της καταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης. Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. - Νέα ρύθμιση οφειλών σε 36-72 δόσεις και ανάκτηση παλαιών ρυθμίσεων σε 100 και 120 δόσεις.
Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προβλέπει:Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.
Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ. Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. - Επιστρέφεται στους αγρότες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο
Συνεχίζεται για όλο το 2023 η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με δημοσιονομικό κόστος 76 εκατ. ευρώ. - Επέκταση επιδόματος 200 ευρώ από 150 το επίδομα επικίνδυνης εργασίας
Αφορά στους εργαζόμενους στην υγεία και το πυροσβεστικό σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, οπότε πλέον το συνολικό, μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ - Βελτίωση Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Σύμφωνα με τον υπουργό έχει γίνει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης. Για αυτό, προκειμένου να σημειωθεί βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, θεσπίζεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της μη ρύθμισης που επιβάλλει ο σχετικός αλγόριθμός. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα από τον φορέα που απορρίπτει τη ρύθμιση.
Παράλληλα, διευρύνεται το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή, όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο
Επίσης, εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο. Ως προς την κατάργηση θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι δόσεις για τις υπολοιπόμενες δόσεις
Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5%, που είναι σήμερα
Οι βελτιώσεις καταλαμβάνουν και τις ήδη επιτυχημένες ρυθμίσεις.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως εντός των ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass. Για την ακρίβεια, πρόκειται να είναι έτοιμη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να ξεκινήσουν οι καταβολές μέχρι τις 3 Μαρτίου για όσους κάνουν αίτηση μέσα στον Φεβρουαρίο. Το μέτρο καλύπτει, σύμφωνα με τον υπουργό, το 85% των νοικοκυριών, ενώ το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ.
«Με τις παραπάνω επτά παρεμβάσεις, που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ άλλων μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και αγρότες, η κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμα μία φορά, ότι βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό κάθε πολίτη, ιδιαίτερα αυτού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής στήριξης.
»Αφουγκράζεται τις ανάγκες του και ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα άμεσα, με αποφασιστικότητα και σύνεση, όσο είναι εφικτό, χωρίς να υπονομεύει την αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα και όσα, με σκληρή προσπάθεια, όλοι μαζί – πολίτες και πολιτεία – πετύχαμε τα τελευταία 4 – περίπου – χρόνια
»Συνεχίζουμε τη σκληρή, συνετή και αποτελεσματική δουλειά, προκειμένου να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σκυλακάκης: Απολύτως συμβατά τα νέα μέτρα στήριξης με τον στόχο του Προϋπολογισμού
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως τα νέα μέτρα στήριξης που παρουσιάστηκαν είναι απολύτως συμβατά με τον στόχο του Προϋπολογισμού του 2023 για πρωτογενές πλεόνασμα, 0,7% του ΑΕΠ.
Οι εξελίξεις, οι οποίες επιτρέπουν μια πιο θετική πορεία είναι οι ακόλουθες:
- Η πρώτη αφορά στην ασφάλεια, με την οποία μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, μετά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα τη φετινή χρονιά (ανάπτυξη: 1,2% και υποχώρηση πληθωρισμού στο 4,5%).
- Η δεύτερη εξέλιξη σχετίζεται με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, όπου βλέπουμε μια σταθεροποίηση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2023. Για αρκετό χρονικό διάστημα το φυσικό αέριο γυροφέρνει κάτω από τα 60 ευρώ στο ΤΤF, σήμερα το πρωί ήταν 54 ευρώ. Και αυτή η εξέλιξη μειώνει κατά πολύ το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια τις ανάγκες επιδότησης αυτού του ενεργειακού κόστους, αλλά και το ίδιο το ενεργειακό κόστος του Δημοσίου, το οποίο μην ξεχνάμε ότι και αυτό είναι σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.
- Η τρίτη εξέλιξη αφορά στα δημοσιονομικά έσοδα, φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και γενικότερα στην πορεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2022. Σημειώνω πως δεν έχουμε ακόμη, τελεσιδίκως, ολόκληρη την εικόνα, καθώς πρέπει να τελειώσει και ο Φεβρουάριος, όπου λαμβάνουμε τα τελευταία έσοδα που αφορούν στο 2022. Ωστόσο, από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης (Ιανουάριος 2023) προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια μεταφερόμενος δημοσιονομικός χώρος από το 2022 στο 2023.
Μάλιστα, τόνισε ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του «πακέτου» που παρουσιάστηκε, σήμερα, ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ είναι ο καθαρός, επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα χρειαστεί. Για τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί πιστώσεις, ήδη, στον προϋπολογισμό.
«Οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι απολύτως συμβατές με την τακτική μας, σε ολόκληρη τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας, να διασφαλίζουμε πρώτα τον δημοσιονομικό χώρο και στη συνέχεια να παρεμβαίνουμε – στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών μας στόχων – υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας. Έτσι και τώρα, αφού πρώτα εξασφαλίσαμε καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 – σε σχέση με το αναμενόμενο – και μεταφερόμενο δημοσιονομικό χώρο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σημερινή παρέμβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά.