THEPOWERGAME
Οι πρώτοι Κινέζοι τουρίστες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας, μετά την επανενεργοποίηση των απευθείας πτήσεων με την Κίνα, που είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας.
Στο τέλος της περασμένης χρονιάς η Κίνα απελευθέρωσε τις μετακινήσεις του 1,4 δισεκατομμυρίου πολιτών της, μετά τους περιορισμούς που είχε επιβάλει για περισσότερες από 1.000 ημέρες. Πριν από την πανδημία, περίπου 7 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ταξίδευαν προς προορισμούς της Ευρώπης, ενώ το 2019 επισκέφθηκαν την Αθήνα 217.600, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του 2017, οπότε και ξεκίνησαν οι απευθείας πτήσεις με το Πεκίνο.
Προς το παρόν, πάντως, η ζήτηση των Κινέζων τουριστών για την Αθήνα είναι περιορισμένη, αν και η πόλη είναι τέταρτη στην κατάταξη των προορισμών που έχουν επανενεργοποιήσει απευθείας πτήσεις με την Κίνα. Σύμφωνα με μελέτη της Marbian, που βασίζεται σε δεδομένα πτήσεων, η Αθήνα δέχεται κατά 38% λιγότερες πτήσεις από την Κίνα, μετά τη Βουδαπέστη, τη Λισαβόνα και τη Βαρσοβία, οι οποίες έχουν αυξήσει τη συνδεσιμότητά τους με την Κίνα κατά 138%, 107% και 6% αντίστοιχα.
Πότε θα έρθουν οι Κινέζοι στην Αθήνα
«Οι Κινέζοι τουρίστες που βλέπουμε να κυκλοφορούν στην Αθήνα είναι άνθρωποι που διαμένουν εκτός Κίνας και κυρίως στην Ευρώπη», διευκρινίζει ο Γιώργος Δρακόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tourism Generis, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στην κινεζική αγορά. Όπως σημειώνει: «Ενώ έχουν αρθεί οι περιορισμοί για τους Κινέζους στην Ευρώπη σχεδόν στο σύνολό τους, δεν έχουν αποκατασταθεί οι αεροπορικές συνδέσεις και δεν υπάρχει άμεση προοπτική να αποκατασταθούν».
Οι Κινέζοι έχουν τρεις σημαντικές περιόδους διακοπών: την Πρωτοχρονιά, η οποία είναι κινούμενη εορτή και είναι στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, την Πρωτομαγιά και κατόπιν την 1η Οκτωβρίου, που είναι η επέτειος από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Φέτος, η νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα απέτρεψε τα ταξίδια. «Φέτος εντός της Κίνας ταξίδεψαν την Πρωτοχρονιά περίπου 300 εκατ. πολίτες, ενώ το 2019 είχαν ταξιδέψει 780 εκατ. Κινέζοι. Εκτός Κίνας, τα ταξίδια φέτος ήταν αμελητέα», εξηγεί ο κ. Δρακόπουλος. Πάντως, με δεδομένο ότι περίπου το 80%-90% του πληθυσμού αυτήν τη στιγμή νοσεί από κάποια παραλλαγή, γρήγορα θα δημιουργηθεί ανοσία.
«Οι πρώτες περιοχές που θα αναπτυχθούν είναι οι γειτονικές χώρες, όπως Ταϊλάνδη, Λάος, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Αυστραλία και μετά θα ακολουθήσει η Ευρώπη, με το αισιόδοξο σενάριο να είναι ότι θα δούμε Κινέζους τουρίστες στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Αλλά θα πρέπει να γίνει μια συστηματική δουλειά δημιουργίας ζήτησης για την Ελλάδα, για να αποφασίσουν οι αεροπορικές να αυξήσουν τις πτήσεις τους», σημειώνει ο Γιώργος Δρακόπουλος.
Δύο πτήσεις την εβδομάδα
Αυτήν τη στιγμή, η Air China πραγματοποιεί δύο πτήσεις την εβδομάδα προς Αθήνα, μία από Πεκίνο και μία από Σαγκάη. Σε πρόσφατη παρουσίαση των σχεδίων της εταιρείας, η οποία είναι ένας από τρεις βασικούς αερομεταφορείς της Κίνας, ο γενικός διευθυντής της Air China στην Ελλάδα, Χεγιούν Φαν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, εάν υπάρξει ζήτηση, να προχωρήσει στην αύξηση της διαθέσιμης χωρητικότητας των πτήσεών της.
Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2019 υπήρχαν τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα μόνο από το Πεκίνο.
Ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος τονίζει ότι η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού θα πρέπει να έχει στόχο να πυκνώσουν οι απευθείας πτήσεις από Πεκίνο και Σαγκάη. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να στηθεί δίκτυο διανομής στις πόλεις αυτές, οι οποίες εξυπηρετούν πληθυσμό άνω των 80 εκατ. από τα αεροδρόμιά τους, να γίνει στοχευμένη προβολή της Αθήνας, να δημιουργηθούν sites στα κινεζικά με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και φυσικά να εκπαιδευτεί το προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Κινέζων τουριστών, οι οποίες διαφέρουν κατά πολύ από αυτές των δυτικών.