THEPOWERGAME
Εντός ημερών αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τη σήμανση των τιμών στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Στόχος είναι η καλύτερη σήμανση της τιμής ανά μονάδα προϊόντος, προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την πορεία των χρεώσεων των βασικών αγαθών και να κλείσει το κεφάλαιο που θέλει τους βιομήχανους και εμπόρους να θησαυρίζουν με τεχνάσματα όπως είναι η μείωση περιεχομένου συσκευασίας, η αλλαγή της συσκευασίας κ.ο.κ.
Η υπουργική απόφαση θα συμβάλει καθοριστικά στην παρακολούθηση της εξέλιξης των χρεώσεων και κυρίως στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. Η νέα σήμανση θα έχει πρωτίστως την τιμή ανά συσκευασία, αλλά πλέον θα περιλάβει με μεγαλύτερα γράμματα και η τιμή μονάδος (βάρους ή όγκου).
Σημειώνεται ότι ήδη τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν τη χρέωση ανά μονάδα βάρους ή όγκου, αλλά η αναγραφή είναι με μικρά γράμματα που σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να αναγνωσθούν από τους καταναλωτές και ειδικά για προϊόντα που βρίσκονται σε ψηλά ή χαμηλά ράφια.
Στο υπουργείο δεν υπάρχει αμφιβολία για την πορεία των τιμών καθώς η πλατφόρμα e-Katanalotis, ήδη παρακολουθεί τις χρεώσεις ανά συσκευασία και ανά τιμή μονάδος των προϊόντων σούπερ μάρκετ. Έτσι γνωρίζουν πολύ καλά τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στα προϊόντα -το παραδέχεται άλλωστε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε κάθε του δήλωση για την ακρίβεια- όπως επίσης γνωρίζουν και την πορεία των τιμών στο λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού». Και όσο και αν ορισμένοι το λοιδορούν , εν τούτοις αυτό αποτέλεσε ανασχετικό μέτρο στον πληθωρισμό τόσο το γενικό, όσο και τον ειδικό στα τρόφιμα.
Ήδη η Ελλάδα εμφανίζει μειωμένους και τους δύο δείκτες αυτούς. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) τον περασμένο μήνα στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 7,2% έναντι 8,5% στην Ευρωζώνη ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για ΕΕ-27. Θεωρείται ωστόσο ότι ο γενικός ΔΤΚ είναι υψηλότερος στην Ε.Ε. απ’ ότι στην Ευρωζώνη (ΕΖ). Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα για το μήνα Δεκέμβριο (δεν υπάρχουν στοιχεία Ιανουαρίου) διαμορφώθηκε σε 15,4% για την Ελλάδα, στο 16,0% για την ΕΖ και στο 17,2% για την Ε.Ε.
Αναφορικά με τις χρεώσεις στο «καλάθι του νοικοκυριού» τα στοιχεία δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση. Τα στοιχεία του συνέλλεξε το powergame.gr δείχνουν ότι η χαμηλότερη χρέωση στο καλάθι του νοικοκυριού έχει υποχωρήσει από τα 112,84 ευρώ που ήταν την εβδομάδα που ξεκίνησε 2 Νοεμβρίου 2022, στα 99,41 ευρώ την εβδομάδα που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου. Έχουμε δηλαδή μείωση τιμών 11,8% στην ελάχιστη τιμή του καλαθιού.
Η τελευταία προκύπτει από το άθροισμα της τιμής ανά μονάδα βάρους ή όγκου του φθηνότερου προϊόντος που περιέχεται σε κάθε μια από τις 51 κατηγορίες προϊόντων που διαθέτει το καλάθι. Με άλλα λόγια αθροίζουμε την (κανονικοποιημένη στη μονάδα βάρους ή όγκου) τιμή των 51 πιο φθηνών προϊόντων που υπάρχουν σε κάθε κατηγορία του καλαθιού νοικοκυράς.
Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αυτή τιμή καλαθιού μεταβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα έχει λάβει τη χαμηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 7/12 έως 13/12 είχε λάβει την τιμή 93,45 ευρώ (μείωση 17,1%). Έκτοτε σιγά-σιγά ανέρχεται και η ελάχιστη χρέωση του καλαθιού έχει αυξηθεί κατά περίπου 6%.
Το ίδιο δείχνουν όλα τα στοιχεία του καλαθιού με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Το σημαντικό όπως όλα δείχνουν είναι ότι το καλάθι δούλεψε υπέρ το δέον, καθώς ο αρχικός στόχος δεν ήταν οι μειώσεις, αλλά η ανάσχεση των ανατιμήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε το «πείραμα» Γεωργιάδη εξετάζουν αρκετές χώρες της Ε.Ε.