THEPOWERGAME
Για μια ισχυρή Ελλάδα που εδραιώνει τη θέση στης στο παγκόσμιο στερέωμα έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ενώ αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και στην εξαιρετική πορεία των επενδύσεων. Σημείωσε πως οι επενδυτές αισθάνονται ασφαλείς και φέρνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ είπε πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός και επίμονος και έχει μετατοπιστεί στα τρόφιμα. Μεταξύ άλλων, δεν απέκλεισε νέα μέτρα, λέγοντας ότι θα εξαρτηθούν «από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί και θα επιστραφεί στην κοινωνία».
Για το αν επηρεάζει την οικονομία η πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν, και αυτή είναι και η εκτίμησή μου για το μέλλον, ότι δεν επηρεάζεται η οικονομία από αυτό το τοξικό κλίμα που προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν. Και δεν επηρεάζεται διότι έχουμε πετύχει, ως χώρα, πολίτες και πολιτεία, να δημιουργήσουμε ισχυρά αναχώματα και να βελτιώσουμε σημαντικά τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, έτσι ώστε η οικονομία να έχει “ανοσία” σε όλες αυτές τις εξωγενείς ή τις ενδογενείς κρίσεις».
«Ισχυρή χώρα η Ελλάδα. Λειτουργεί με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα»
Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε: «Η εικόνα που έχω απ’ όλους τους επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, πρόσφατα είχα πάει κι εγώ στο Νταβός, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή χώρα, που βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα. Λειτουργεί με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αισθάνονται ασφάλεια για να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οίκους που έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό περιβάλλον το τελευταίο χρονικό διάστημα, μάλιστα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μέχρι και το 2024 η Ελλάδα θα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων. Στις δε ξένες επενδύσεις, το 2022 είχαμε ιστορικό ρεκόρ».
Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
Όσον αφορά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το τρίτο τρίμηνο του ’22 αυξήθηκε κατά 10%, άρα, ουσιαστικά, όσο ήταν ο πληθωρισμός. Οι τζίροι των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 50 δισ. ευρώ το ’22, σε σχέση με το ’19, και ταυτόχρονα συνέχισαν να μειώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Συνεπώς, το 2022 η χώρα μας δαπάνησε 2,3 % του ΑΕΠ για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1,3 %. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα το 2023, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, που έχει μετατοπιστεί κυρίως προς την περιοχή των τροφίμων. Ο πληθωρισμός, δηλαδή σήμερα είναι υψηλός και επίμονος, χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
«Νέα παρέμβαση θα είναι τον Φεβρουάριο, τα 650 εκατ., που θα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη στην καθημερινότητά τους, ένα βοήθημα που θα υπάρχει για το επόμενο εξάμηνο. Αν θα κάνουμε και κάτι ακόμα, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Το πού, θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός».
«Υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. 24 μέχρι 48. Να θυμίσω ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει ένα τέτοιο πλαίσιο, για να βοηθήσει όσο είναι εφικτό. Να θυμίσω ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που ήταν 8,3 %, το 50% “κουρεύτηκε”, δεν το πήρε πίσω η πολιτεία. Και “κούρεμα” οφειλών έχουμε κάνει. Πρέπει να διατηρούμε την κουλτούρα πληρωμών, γιατί υπάρχει και ένα κομμάτι συμπατριωτών μας που είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Για τα επιτόκια των δανείων
Για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είπε πως είναι ένα σοβαρό θέμα για την ελληνική οικονομία, ενώ ανέφερε ότι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρυθμίζονται περισσότερα δάνεια.
Όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων, απάντησε: «Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους δεν το προσπερνάω. Θέλω να σας θυμίσω ότι η χώρα έχει περάσει από τρεις διαδοχικές κρίσεις. Όταν έχεις υψηλό πληθωρισμό, πάντα έχεις τον κίνδυνο δημιουργίας νέου χρέους. Άρα, προσπαθώ να σας πω ότι η συνολική προσέγγιση πρέπει να αξιολογηθεί. Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο χρέος, νομίζω ότι έχουμε σημαντική πρόοδο. Ήδη ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει υπερβεί στις ρυθμίσεις το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, είμαστε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες, ρυθμίζονται μέσω εξωδικαστικού πολύ περισσότερα δάνεια και καλώ τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων να γίνουν ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις. Αυτό το σχήμα είναι το καλύτερο εργαλείο που έχει φτιάξει η πολιτεία τα τελευταία 12 χρόνια».
«Το τραπεζικό σύστημα έβγαλε μια καινούρια ανακοίνωση. Αφορά κάποιες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, και στο κομμάτι των νέων επιτοκίων και στο κομμάτι των καταθέσεων και στις προμήθειες. Έχει προχωρήσει σε νέες ενέργειες και θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και περαιτέρω. Έχω ζητήσει να ενημερωθώ προσωπικά», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
«Απολύτως εφικτός ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για το 2023»
Σε ό,τι αφορά την επενδυτική βαθμίδα, ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε πως ο στόχος είναι απολύτως εφικτός για το 2023.
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο στόχος είναι απολύτως εφικτός για την επενδυτική βαθμίδα το 2023». Με την τελευταία αναβάθμιση της Fitch, την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν από την επίτευξη αυτού του στόχου. Τον Απρίλιο με Μάιο, που ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα γίνουν οι εκλογές, θα έρθουν στην Αθήνα πολλοί οίκοι. Να υπενθυμίσω ότι η παρούσα κυβέρνηση μόνο αναβαθμίζεται, γιατί κάποια στιγμή παρουσιάστηκε μια άλλη εικόνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποβαθμίστηκε 11 φορές και έπειτα, από πολύ χαμηλή βάση, αναβαθμίστηκε 18 φορές».
Για την αύξηση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως έχουμε ήδη την πρώτη αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ ανέφερε πως από το 2024 θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
«’Εχουμε ήδη την πρώτη αύξηση μισθών στο Δημόσιο. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 500 χιλ. δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια μια αύξηση των απολαβών τους, στα 200 εκατ. Ταυτόχρονα, καταργήθηκε η εισφορά 1% στα ταμεία, αύξηση 80 εκατ. Ειδικά σώματα, όπως είναι οι γιατροί, πήραν μία μόνιμη αύξηση στο 10%, άλλα 70 εκατ. Από φέτος, δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δει μόνιμη αύξηση των απολαβών τους περίπου 350 με 400 εκατ. Έχουμε πει ότι θα φτιάξουμε ένα καινούριο μισθολόγιο για το Δημόσιο το 2023, που θα υλοποιηθεί από το 2024, εκτιμώμενου κόστους άλλων 500 εκατ. ευρώ».