THEPOWERGAME
Για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα κανει λόγο η Standard & Poor’s ανεξαρτήτως των επικείμενων εκλογών στη χώρα μας και το νικητή που θα προκύψει από τις κάλπες.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η S&P, μετά από ένα ισχυρό 2022, αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2023, με την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ να προβλέπεται επί του παρόντος σε περίπου 1,4%. Ωστόσο, αναμένει ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εν μέρει λόγω του μικρότερου μεριδίου των ευαίσθητων σε ενέργεια και επιτόκια τομέων στην οικονομία της.
Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία η οικονομία της Ελλάδας έχει γίνει πολύ πιο ανοιχτή και με έναν πολύ μεγάλο τουριστικό τομέα που απασχολεί το 28% του συνόλου των εργαζομένων στη μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική οικονομία.
Κατά τον οίκο, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει εκτεθειμένη στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Όπως τονίζει, οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν τον τρόπο αντιστάθμισης της αρνητικής επίπτωσης στην ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του πληθυσμού με την αύξηση της εργατικής δραστηριότητας στην οικονομία, η οποία είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Πρόκληση η συνέχιση της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος
Παράλληλα, μία από τις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα φέτος είναι η συνέχιση της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης. Η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, που υποστηρίζεται κυρίως από τη σταδιακή απόσυρση των δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία και τη μη ανανέωση ορισμένων μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και από τον έκτακτο απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν και η Standard & Poor’s εκτιμά ότι η οικονομική επιβράδυνση και οι πιθανές πρόσθετες πιέσεις στις κρατικές δαπάνες ενόψει των εθνικών εκλογών ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, τοποθετώντας το δείκτη δημόσιου χρέους σε μια ευδιάκριτη πτωτική τροχιά.