THEPOWERGAME
Για την επόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην οποία θα συζητηθεί προσφυγή του συνδέσμου Κατακλυζομένων Οικισμού Μεσοχώρας «Αχελώος» κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα αναβληθεί για τον Μάρτιο αλλά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αισιοδοξούν πως η απόφαση θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των εργασιών ελέγχου του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων ώστε λειτουργήσει επιτέλους ο υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ.
Πρόσφατα η τελευταία υπέγραψε συμφωνία με τον κροατικό όμιλο Koncar, εταιρείες του οποίου είχαν συμμετάσχει στην κατασκευή του σταθμού προ δύο και πλέον δεκαετιών. Ο όμιλος Koncar και κυρίως η θυγατρική του ΚΕΤ θα συμμετάσχουν στις εργασίες ελέγχου του εξοπλισμού ώστε να διαπιστωθούν ποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για να είναι έτοιμος λειτουργήσει ο στοιχειωμένος υδροηλεκτρικός σταθμός. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η μονάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει το 2024.
Το φράγμα της Μεσοχώρας και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας έχουν αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου, αλλά δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια με σημαντική ζημιά της ΔΕΗ. Η επιχείρηση έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει 282 εκατ. ευρώ για τα έργα στη Μεσοχώρα και προβλέπεται πως θα απαιτηθούν άλλα 80 – 90 εκατ. μέχρι την ολοκλήρωση του έργου συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων απαλλοτριώσεων τόσο στην περιοχή των έργων όσο στην περιοχή μετεγκατάστασης του νέου οικισμού.
Η προηγούμενη κυβέρνηση και η τότε διοίκηση της ΔΕΗ είχαν παρουσιάσει σχέδιο επανεκκίνησης των έργων στη Μεσοχώρα με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) που υποχρέωνε την επιχείρηση να ολοκληρώσει το υδροηλεκτρικό έργο εκτελώντας παράλληλα έργα προστασίας για τη διατήρηση μέρους του οικισμού Μεσοχώρας (Τομέας Δ).
Ακολούθησε, όμως, προσφυγή του συνδέσμου Κατακλυζομένων Οικισμού Μεσοχώρας «Αχελώος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), «με κύριο αίτημά του την ακύρωση της Απόφασης ΕΠΟ επικαλούμενος την ιστορικότητα του οικισμού». Το ΣτΕ, με την 2230/2020 απόφασή του ακύρωσε την ΑΕΠΟ του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας. Το ΥΠΕΝ εξέδωσε νέα ΑΕΠΟ αλλά και πάλι ο ίδιος σύνδεσμος προσέφυγε στο ΣτΕ και τώρα αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.
Το υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας αποτελείται από τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 161,6 MW και όταν ολοκληρωθεί θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, θα εξασφαλίσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 362 γιγαβατόρες (GWh) ετησίως, θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο και θα ενισχύσει την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Για το σύνολο των έργων του Αχελώου μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ: Περίπου 352 εκατ. ευρώ για το φράγμα της Συκιάς που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και άλλα 282 εκατ. για το φράγμα της Μεσοχώρας, της ΔΕΗ, που έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.