THEPOWERGAME
Η ψηφιακή έκδοση του ευρώ θα είναι δωρεάν για χρήση και διαθέσιμη σε όλους, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να διατηρεί προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.
Η ΕΚΤ επεξεργάζεται την ψηφιακή εκδοχή του νομίσματός της και βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης του ευρύτερου σχεδιασμού, ελπίζοντας επίσης να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να διαταράξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αποκτήσει πολλά προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Όπως αναφέρει το Reuters, ένα ψηφιακό νόμισμα είναι μια άμεση απαίτηση στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, όπως και τα μετρητά, επομένως θεωρείται πιο ασφαλές από μια κατάθεση που τηρείται σε μια εμπορική τράπεζα.
«Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα δημόσιο αγαθό» τόνισε ο Πανέτα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό οι βασικές υπηρεσίες του να είναι δωρεάν – για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί κανείς το ψηφιακό ευρώ για να πληρώσει άλλο άτομο, όπως συμβαίνει με τα μετρητά».
Οι ανησυχίες των τραπεζών
Οι τράπεζες ανησυχούν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα καθιστούσε περιττές τις δικές τους υπηρεσίες, επομένως οι πελάτες θα τις εγκατέλειπαν και θα μετέφεραν τα μετρητά τους σε χρήματα της κεντρικής τράπεζας δεδομένης της πρόσθετης ασφάλειας.
Ωστόσο, ο Πανέτα είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει λογαριασμούς στους πολίτες και δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν προγραμματισμένες, τακτικές πληρωμές για συναλλαγές όπως οι πληρωμές λογαριασμών ή ενοικίων, καθώς δεν ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί τις εμπορικές τράπεζες.
Αν προχωρήσει στην έκδοση του ευρώ, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπτύξει τη δική της αυτόνομη εφαρμογή για πληρωμές ή μπορεί να επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να ενσωματώσουν το ψηφιακό ευρώ στις δικές τους πλατφόρμες.
Ωστόσο, η δική της εφαρμογή θα περιλαμβάνει μόνο βασικές λειτουργίες πληρωμής και θα διασφαλίζει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ.
«Η ΕΚΤ δεν θα έθετε περιορισμούς σχετικά με το πού, πότε ή σε ποιον οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν με ψηφιακό ευρώ» τόνισε ο Πανέτα.
Τα προσωπικά δεδομένα
Ο Πανέτα είπε ότι η ΕΚΤ στοχεύει να μην έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να καθησυχάσει μια βασική ανησυχία σχετικά με το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα.
Αυτό θα μπορούσε, πάντως, να είναι προβληματικό, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη φοροδιαφυγή, επομένως οι νομοθέτες εξετάζουν επιλογές για να παρακολουθούν τη χρήση.
Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ διερευνά ακόμη μόνο τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ και η πραγματική έκδοση απέχει ακόμη χρόνια.