THEPOWERGAME
Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει η ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να δρομολογήσει την κατασκευή σειράς έργων που απαιτούνται αφενός για να αποκτήσει η χώρα επαρκείς σιδηροδρομικές υποδομές και αφετέρου για να ανταποκριθεί στο διεθνή ρόλο της ως διαμετακομιστικός κόμβος μετακίνησης υλικών, αγαθών και εμπορευμάτων.
Το σχέδιο Sea2Sea για τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας με αντίστοιχους της Βουλγαρίας προχωρά. Ήδη η ελληνική πλευρά προωθεί την αναβάθμιση της σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αναμένει τα αντίστοιχα έργα από την πλευρά της γειτονικής χώρας. Σε δεύτερο χρόνο οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις θα προσεγγίσουν και λιμένες της Ρουμανίας.
Στρατηγικός στόχος είναι η παράκαμψη του Βοσπόρου και η διασφάλιση του εφοδιασμού των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας μέσω των ελληνικών λιμένων. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι ΗΠΑ στηρίζουν το στρατηγικό αυτό έργο.
Η ΕΡΓΟΣΕ προχωρά τα εξής έργα:
*Αναβάθμιση υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης- ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, προϋπολογισμού 1,07 δισ. ευρώ.
*Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες με προϋπολογισμό 1,68 δισ. ευρώ.
*Σιδηροδρομική σύνδεση του έκτου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης & κατασκευή προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 53,4 εκατ. ευρώ
*Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου με προϋπολογισμό 390,5 εκατ. ευρώ.
*Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, προϋπολογισμού 308,6 εκατ. ευρώ
*Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Πάτρα στο τμήμα Ρίο – νέος λιμένας Πατρών με προϋπολογισμό 476,5 εκατ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός
Ήδη, η εταιρεία έχει εκκινήσει τους διαγωνισμούς για την επιλογή των τεχνικών συμβούλων για τα συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα προχωρά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τα έξι νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα με τη μέθοδο της μελέτης – κατασκευής, στον οποίο συμμετέχουν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ – Intrakat, ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ – Alstom.
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και της ΕΡΓΟΣΕ, τρία από τα έξι έργα θα ενταχθούν στο χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility (CEF) και τα υπόλοιπα θα αναζητήσουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ ή άλλους μηχανισμούς της Ε.Ε. Συγκεκριμένα τα τμήματα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, Θεσσαλονίκη – Τοξότες και Ρίο – νέος λιμένας Πατρών θα ενταχθούν στο CEF II ενώ τα τμήματα Λαύριο – Αεροδρόμιο, Ραφήνα – Αεροδρόμιο και σύνδεση με 6ο προβλήτα στο νέο ΕΣΠΑ (ή άλλους μηχανισμούς).
Η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη καταθέσει αίτηση ένταξης στο CEF II για τα περισσότερο ώριμα έργα (για τα οποία υπάρχουν ήδη οι σχετικές μελέτες όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και συγκεκριμένα για το τμήμα Ρίο – Άγιος Διονύσιος και Νέα Καρβάλη – Τοξότες.
Το υπουργείο Υποδομών φιλοδοξεί να δημοπρατήσει το συντομότερο δυνατό το έργο κατασκευής της γραμμής του προαστιακού στη Δυτική Αττική, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ περίπου. Η προαστιακή γραμμή Άνω Λιόσια – Ελευσίνα – Μέγαρα θα αξιοποιήσει την παλαιά μετρική σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Κορίνθου.
Από τα έργα αναβάθμισης του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών, πιο ώριμο θεωρείται το έργο για την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης εισιτηρίων και τηλεματικής με στόχο τουλάχιστον το 60% των επιβατών να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εισιτήρια μέχρι το 2025, εγκατάσταση υποδομής για έξυπνους σταθμούς, διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων σε τρένα και σταθμούς καθώς και σύστημα τηλεματικής συρμών (θα ενημερώνονται οι επιβάτες με ακρίβεια για την ώρα άφιξης των συρμών).
Στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών περιλαμβάνει μια σημαντική εξέλιξη που προβλέπει την υπαγωγή της ΕΡΓΟΣΕ σε απευθείας έλεγχο από το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα το νέο μοντέλο υλοποίησης των σιδηροδρομικών έργων, αποσχίζοντάς την από τον ΟΣΕ. Η «νέα» ΕΡΓΟΣΕ θα επικεντρωθεί στα νέα έργα σιδηροδρομικής υποδομής, ήτοι νέες χαράξεις, επεκτάσεις του υφιστάμενου δικτύου και αναβαθμίσεις.