THEPOWERGAME
Το 2022 περνά στην ιστορία ως χρονιά- ορόσημο στον τομέα των επενδύσεων. Είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι νέες επενδύσεις είναι περισσότερες από τις αποσβέσεις κι έτσι το κεφαλαιακό απόθεμα αυξάνεται. Γίνεται, συνεπώς, το πρώτο βήμα για να αρχίσει να κλείνει το μεγάλο επενδυτικό κενό της τάξης των 94-100 δισ. που προκάλεσε η οικονομική κρίση.
Σ’ αυτό συμβάλλουν καθοριστικά οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ), που μετά το ρεκόρ 20ετίας το 2021 με 5,4 δισ. ευρώ, ποσοστό 3% του ΑΕΠ, το 2022 πρόκειται να καταρρίψουν το ρεκόρ όλων των εποχών (η επίδοση στο 8μηνο προϊδεάζει για ΞΑΕ της τάξης των 6,5-7 δισ. στο σύνολο του έτους). Δυναμική είναι η επενδυτική δραστηριότητα και των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ σημαντική είναι η συμβολή και των δημοσίων επενδύσεων, που φέτος ανήλθαν στα 11,6 δισ. ευρώ.
Αυτό το θετικό μομέντουμ στον τομέα των επενδύσεων εργαζόμαστε να αξιοποιήσουμε και το 2023 συμβάλλοντας στο να παραμείνει η ελληνική οικονομία σε θετικό έδαφος, παρά την επιβράδυνση στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων, της ενεργειακής κρίσης και της γενικότερης αβεβαιότητας.
Το 2023 οι συνολικές επενδύσεις πρόκειται να «τρέξουν» με 15,5%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων ετών, συμβάλλοντας σε ρυθμό ανάπτυξης 1,8%, τρεις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τη νέα χρονιά αναμένουμε νέο ιστορικό ρεκόρ στις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ σημαντική αναμένεται η συμβολή και των δημοσίων επενδύσεων, για τις οποίες έχουμε εγγράψει σχεδόν 12 δις ευρώ στο νέο προϋπολογισμό – πρόκειται για την υψηλότερη χρηματοδότηση της τελευταίας 10ετίας.
Ήδη, στο Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα στο σκέλος των δανείων έχουν κατατεθεί επενδυτικά σχέδια που υπερβαίνουν τα 9,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών έχουν συναφθεί δανειακές σχέσεις για άνω 2 δισ. ευρώ κι ακολουθούν εντός των επόμενων μηνών τα υπόλοιπα, ενώ επιπλέον 2 δισ. ευρώ επενδύσεις πρόκειται να προχωρήσουν μέσω του σκέλους των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπρόσθετα, 20 επενδυτικά σχέδια, ύψους 7 δισ. ευρώ, έχουν υποβληθεί και προωθούνται μέσω του νέου, ελκυστικού θεσμικού πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ πρωτοφανές είναι το ενδιαφέρον και για τον καινούργιο Αναπτυξιακό Νόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη πρόσκληση σε ένα μόνο από τα 13 καθεστώτα, τον τουρισμό, κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια 1,6 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή είχαν κατατεθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο στο σύνολό του. Νέες επενδύσεις προωθούνται βεβαίως και μέσω της αξιοποίησης – στο μέγιστο βαθμό – του σύγχρονου χρηματοδοτικού εργαλείου των ΣΔΙΤ όπως βεβαίως και μέσω του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Πέραν των σημαντικών πηγών χρηματοδότησης, της γενικότερης βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, ως «μαγνήτης» ξένων επενδύσεων λειτουργούν και οι επενδύσεις των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη, από τη Microsoft έως την Pfizer και από την Google έως την Amazon web services και μάλιστα με αιχμή τον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή αξίας καθώς εκτός από κεφάλαια, εισάγουν περισσότερη γνώση και τεχνολογία συνεισφέροντας στο μετασχηματισμό της ελληνικής σε σύγχρονη οικονομία, με βασικούς πυλώνες την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.
Η Ελλάδα που παράγει, καινοτομεί και εξάγει, η Ελλάδα που δημιουργεί νέο πλούτο ώστε να στηρίζει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες της, ιδίως στις κρίσεις, και να προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά της, αυτός είναι ο γνώμονας των πρωτοβουλιών και των δράσεών μας ώστε το 2023 να αποδειχθεί μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό λαό.