THEPOWERGAME
Έπειτα από 2 χρόνια που η Κίνα απομονώθηκε από τον υπόλοιπο πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, επανασυνδέεται από τις 8 Ιανουαρίου, καθώς αίρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για όσους εισέρχονται στη χώρα. Την κίνηση αυτήν υποδέχτηκε με ανάμεικτα συναισθήματα η διεθνής κοινότητα, καθώς από τη μία επιθυμεί να επανέλθει στην κανονικότητα μία μεγάλη και ισχυρή οικονομία, από την άλλη φοβίζει το χρονικό διάστημα, καθώς η άρση συμπίπτει με μια περίοδο έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα.
Η αεροπορική σύνδεση με Σαγκάη
Για την Ελλάδα η είδηση αυτή έρχεται έπειτα από μία απρόσμενα θετική εξέλιξη. Σήμερα αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Airbus A350-900 της Air China από Σαγκάη. Για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας πρόκειται για την τελευταία αεροπορική σύνδεση του 2022, που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη και θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη σε εβδομαδιαία συχνότητα, με πιθανότητες αύξησης την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα συνδέεται με την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας με απευθείας πτήση και είναι αποτέλεσμα τόσο των πολιτικών και διπλωματικών όσο και των οικονομικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, από το καλοκαίρι, και έπειτα από μικρή διακοπή, επανήλθε και η απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Πεκίνο -πάλι μέσω της Air China- η οποία είχε εγκαινιαστεί το 2017. Το άνοιγμα των συνόρων αναμένεται να φέρει αρκετούς Κινέζους στην Ελλάδα, ειδικά μέχρι τους πρώτους μήνες. Η άρση συμπίπτει και με τις αλλαγές που έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Golden Visa. Σύμφωνα με αυτές, οι υποθέσεις με το παλαιό όριο των 250.000 ευρώ σε «περιοχές υψηλής οικονομικής δραστηριότητας» θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του Απριλίου του 2023. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δείχνουν ότι οι Κινέζοι κατέχουν την πρώτη θέση (6.000 στους συνολικά 9.000) σε αυτούς που έχουν λάβει «ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή», όσο και σε αιτήσεις (1.615 σε άθροισμα 2.009) για απόκτηση της σχετικής άδειας, αλλά και για ανανεώσεις (619 σε σύνολο 838).
Η εκρηκτική άνοδος
Οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούσαν έναν από τους πλέον δυναμικούς επισκέπτες στη χώρα μας την περασμένη δεκαετία, μία δυναμική που κόπηκε απότομα εξαιτίας του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2014-2019 η κίνηση από την κινεζική αγορά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξήθηκε κατά 166%, όταν την ίδια περίοδο η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου εμφάνισε αύξηση 104%. Μάλιστα, το 2019 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 200.000 επισκέπτες.
Καταλυτική ήταν η απευθείας σύνδεση με Πεκίνο, που ξεκίνησε το 2017, η οποία οδήγησε σε διπλασιασμό των Κινέζων επισκεπτών μέσα σε δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι επισκέπτες από την Κίνα μπήκαν στην πρώτη 20άδα του ΔAA μόλις το 2018 και έναν χρόνο μετά είχαν αναρριχηθεί στη 15η θέση. Σύμφωνα με στοιχεία από το Athens International Survey του 2019, προκύπτει ότι το 81% των επισκεπτών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας ταξιδεύει για τουρισμό και 16% για επαγγελματικούς λόγους.
Οι Κινέζοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους λαούς που πραγματοποιούν ιδιαίτερα νωρίς τις κρατήσεις τους για Ελλάδα (κατά μέσο όρο 91 ημέρες πριν), με τη διαμονή τους να ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 10 ημέρες. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2019 βρίσκονταν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις με βάση τα χρήματα που δαπάνησαν κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας.