THEPOWERGAME
Με την κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει από χθες, με το «flyover» της Θεσσαλονίκης, τις υπογραφές συμβάσεων σε μεγάλα έργα, οι διοικήσεις των μεγάλων τεχνικών εταιρειών βρίσκονται σε αναζήτηση εργατικών χεριών και ήδη βλέπουν προς την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, ακόμα και τη μακρινή Ινδία!
Μόνο στα έξι οδικά έργα, συνολικού ύψους περί τα 1,8 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να υπογραφούν μέχρι τις εκλογές, θα απαιτηθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και στους πέντε ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους. Πρόσφατες έρευνες προβλέπουν πως θα δημιουργηθούν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα έργων, ύψους περί τα 13-14 δισ. ευρώ, που προωθεί η κυβέρνηση, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου έχει ήδη δημοπρατηθεί, ενώ περί τα πέντε δισ. έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί ή υπογράφονται συμβάσεις σύντομα.
Ορισμένες διοικήσεις θεωρούν πως οι εργάτες που ψάχνει ο κλάδος θα βρεθούν μέσω διμερών συμβάσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με το Κάιρο για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης και αναμένεται αντίστοιχη συμφωνία για εργάτες στις κατασκευές.
Κάποιες άλλες διοικήσεις αναζητούν συνεργασίες με κατασκευαστικούς ομίλους που έχουν παρουσία στη Μέση Ανατολή και συνεπώς έχουν πρόσβαση στη μεγάλη δεξαμενή προσωπικού από Ινδία κ.λπ., που εργάζονται σε μεγάλα έργα της περιοχής. Γι’ αυτό κάποιοι θεωρούν πως ο όμιλος Ελλάκτωρ επιδιώκει στενή συνεργασία με την κυπριακών συμφερόντων Wade Adams, η οποία εδώ και δεκαετίες εκτελεί μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και οικιστικές αναπτύξεις, σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν κ.λπ.
Η Wade Adams, που ίδρυσε προ δεκαετιών ο σημερινός πρόεδρος του ομίλου Κύπρος Τσέντας, φέρεται να έχει ζωηρότατο ενδιαφέρον για την ελληνική κατασκευαστική αγορά. Τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε, από κοινού με τον Δημήτρη Κούτρα, ως υποψήφιος αγοραστής της εισηγμένης Δομική Κρήτης, συμφωνία που δεν ευδοκίμησε. Όσο για τη φημολογούμενη συνεργασία με την ΑΚΤΩΡ, οι πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση της Ελλάκτωρ να συζητεί κάποιο μοντέλο, με κύριο στόχο την εμπειρία και τη δεξαμενή εργαζομένων που διαθέτει ο κυπριακών συμφερόντων όμιλος.
Ένα άλλο μοντέλο που φαίνεται να ακολουθούν κάποιοι όμιλοι, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι η στενότερη συνεργασία με μικρότερες εγχώριες τεχνικές εταιρείες. Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει η πρόσφατη συμφωνία για συμμετοχή του πρώην προέδρου της ΑΚΤΩΡ και βασικού μετόχου της τεχνικής εταιρείας PC Development στην επιτελική ομάδα στελεχών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. «Μεταγραφή» στον ίδιο όμιλο πήρε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης. Μικρότερους εργολήπτες ώστε να συνεργαστούν αναζητούν και οι άλλοι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, όπως η Intrakat, που φέρεται μεταξύ άλλων να συζητεί και με την ΤΕΚΑΛ του κ. Παν. Ψαλτάκου.
«Την τριετία της Ολυμπιακής προετοιμασίας χρειάστηκαν περίπου 100.000 εργαζόμενοι σε ολόκληρο το οικοσύστημα των κατασκευών, αλλά τώρα χρειαζόμαστε υπερδιπλάσιους για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα», δήλωνε πριν από λίγους μήνες ο επικεφαλής ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου. Ο ίδιος υπενθύμιζε πως οι Αλβανοί εργάτες που κυριαρχούσαν στα εργοτάξια εκείνη την περίοδο σήμερα έχουν φύγει στο εξωτερικό ή έχουν μεταπηδήσει σε άλλες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός. Στο εξωτερικό έφυγαν και περίπου 80.000 Έλληνες μηχανικοί, τόνιζε το ίδιο στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά «ένας στους τέσσερις έχει πλέον επιστρέψει».