THEPOWERGAME
Το 2022 ήταν η χρονιά ολικής επαναφοράς του τουρισμού. Το 2023 είναι η χρονιά για αλλαγές, για οραματισμό και προγραμματισμό. Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου με τίτλο «Reimagining success» και κεντρικό μήνυμα το #someTHRIVEdifferent.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι ερωτήσεις που έθεσε επί σκηνής στους υπουργούς Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Και οι τρεις υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί το επόμενο διάστημα σε τροχιά υλοποίησης μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, αναφερόμενος στα αεροδρόμια, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί τρόπος παραχώρησης ή συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για τα περιφερειακά αεροδρόμια που παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και τα οποία χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, θα εξεταστούν συμφωνίες ΣΔΙΤ (με παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιωτικό φορέα), είτε παραχώρησης για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για το οποίο, ως πιο ενδιαφέρον λόγω των τουριστικών επενδύσεων που έχουν γίνει στην περιοχή, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησής του. Σημείωσε ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε το καλοκαίρι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλα αεροδρόμια στην Ευρώπη, κι αυτό γιατί είχαν γίνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρχει εργασιακή ειρήνη με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Εκτός, όμως, από τα αεροδρόμια, ένα σημαντικό σκέλος των τουριστικών υποδομών αποτελούν και τα λιμάνια και κυρίως αυτά των τουριστικών προορισμών. Ο κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει έλλειψη επενδύσεων.
Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη ο ΒΟΑΚ έχει ήδη ανέβει στις ράγες της υλοποίησης, έπειτα από 40 χρόνια στασιμότητας, ανέφερε ο υπουργός, ενώ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου θα αλλάξει τα δεδομένα στο εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα στην Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών.
Έρχονται 39 έργα υποδομών και οπτικές ίνες για όλη την Ελλάδα
Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό που έχει εκπονήσει ο ΣΕΤΕ και έχει υποβάλει στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί τη σύσταση Κεντρικού Οργάνου που θα αναλάβει την ωρίμανση 39 κρίσιμων έργων υποδομών, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, σε 26 προορισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση. Για ορισμένα έχει εξευρεθεί η χρηματοδότηση μέσω των γνωστών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και είμαστε στη φάση ταυτοποίησης της χρηματοδότησης για τα υπόλοιπα».
O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στάθηκε στα ψηφιακά βήματα, τα οποία βοήθησαν στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι οι δράσεις του υπουργείου αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ ως παράδειγμα για τον τουρισμό ανέφερε το «Εύβοια pass» και το «Σάμος pass». Ιδιαίτερη έμφαση, όπως τόνισε, θα δοθεί από την κυβέρνηση στις επενδύσεις για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη όλων των περιοχών της Ελλάδας. Στόχος είναι να καλυφθεί όλη την Ελλάδα με οπτική ίνα έως το 2027, μια εξέλιξη που θα βοηθήσει τόσο την τουριστική ανάπτυξη της χώρας όσο και τους κατοίκους.
Νωρίτερα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ΕΟΤ ο ΣΕΤΕ, η Μarketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ έχουν κάνει πράξη τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συνεργασία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με το υπουργείο Τουρισμού, στηρίζοντας ουσιαστικά την προσπάθεια για την ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού, μετά την πανδημία. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο ΣΕΤΕ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Σε αυτήν τη φάση γίνεται μια προτεραιοποίηση των έργων που μπορούν να ξεκινήσουν, έτσι ώστε οι προορισμοί μας να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους».
Βραχυχρόνια μίσθωση
Ο κ. Σκέρτσος ρωτήθηκε και για τη βραχυχρόνια μίσθωση και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η οποία «θα βάζει φρένο σε μεγάλες και άτυπες επιχειρήσεις» που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς για τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι άλλωστε απέκτησαν ένα πολύ χρήσιμο επιπλέον εισόδημα μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, στηρίζοντας τις οικογένειές τους. Σημείωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν.