THEPOWERGAME
Δεν αλλάζει ο κυβερνητικός στόχος που έχει μπει στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη, ο οποίος και παραμένει για το σύνολο του 2022 στο 5,9%. Παρά το γεγονός ότι το 2,8% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο, δείχνει να κάνει πολύ δύσκολη την επίτευξη του στόχου, στο Υπουργείο Οικονομικών είναι καθησυχαστικοί και μιλούν για στοιχεία που θα αναθεωρηθούν, στην ουσία βελτιώνοντας είτε το τέταρτο, είτε το τρίτο τρίμηνο, κάνοντας τελικά πραγματικότητα την πρόβλεψη.
Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, για να φτάσουμε στο 5,6% στο σύνολο του έτους, τότε θα πρέπει κατά το τέταρτο τρίμηνο η ανάπτυξη να είναι στο 4,2%. Αναλόγως, για να επιτευχθούν οι υψηλότερες προβλέψεις της Κομισιόν -που προβλέπει το ΑΕΠ μας στο 6%- και της Τράπεζας της Ελλάδος που το υπολογίζει στο 6,2%, τότε στο τελευταίο τρίμηνο η οικονομία μας θα πρέπει να πετύχει ανάπτυξη 6,2% και 7% αντίστοιχα. Μάλιστα οι αναλυτές της ΤτΕ λένε ξεκάθαρα ότι είναι εφικτή ακόμη και η δική τους υπεραισιόδοξη πρόβλεψη κι αυτό παρά το γεγονός ότι συνήθως τα τελευταία τρίμηνα των οικονομικών ετών δεν είναι και τα καλύτερα.
Το σημαντικό στοιχείο στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Παρά το γεγονός ότι διάφοροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση με το 2,8% αυτού του τριμήνου, το 2022 δεν αποκλείεται να κλείσει στο 5%, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έχει ένα σημαντικό σημείο το οποίο κρύβει μία στατιστική ανατροπή που θα εμφανιστεί στο επόμενο διάστημα. Όλο το «μυστήριο» κρύβεται στην τρίτη παράγραφο της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ που λέει: «Το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας».
Με απλά λόγια, το ΑΕΠ αυτού του τριμήνου είναι μειωμένο κατά 4,127 δισ. τα οποία καταγράφονται στις «Επιδοτήσεις» στον πίνακα με την ανάλυση των διαφόρων πηγών του ΑΕΠ. Οι επιδοτήσεις αυτές, λόγω της αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της ακριβής ενέργειας, διπλασιάστηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο, από τα 2 δισ. που ήταν κατά μέσο όρο όλα τα προηγούμενα τρίμηνα. Υπολογίζεται λοιπόν ότι αυτό το ποσό κατά τις επόμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα επηρεάσει αναλογικά θετικά την πορεία του ΑΕΠ, καθώς αυτά τα χρήματα διοχετεύονται στην οικονομία, άρα θα πρέπει να αποτυπωθούν στατιστικά, επηρεάζοντας θετικά άλλους δείκτες που ανεβάζουν το ΑΕΠ.
Κάπως έτσι, στο Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να μην ανησυχούν και πιστεύουν ότι είτε το επόμενο τρίμηνο, ή ακόμη και στα τελικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν για το ΑΕΠ του 2022, η ανάπτυξη τελικά θα πετύχει τον στόχο που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό ή μπορεί και να τον ξεπεράσει.