THEPOWERGAME
Συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ με +2,8%, σημαντικά όμως συγκρατημένη -όπως άλλωστε προβλεπόταν- σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Αξίζει, βέβαια, να τονίσουμε ότι η ετήσια βάση υπολογισμού αυτού του τριμήνου ξεκινά από το υψηλότατο 12,6% που είχε καταγραφεί στο ίδιο τρίμηνο του 2021. Η πορεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου συμβαδίζει, πάντως, με τις προβλέψεις και του προϋπολογισμού, που θεωρεί ότι το ΑΕΠ για το σύνολο του έτους θα κλείσει στο 5,6% (η ΤτΕ το προβλέπει στο 6,2%).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζει να στηρίζεται στην κατανάλωση, η οποία σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,6%, ενώ από τρίμηνο σε τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 0,6%. Το δεύτερο στοιχείο που συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 7,7%, ενώ διατήρησαν τη θετική τους τάση και από το δεύτερο τρίμηνο στο τρίτο με αύξηση 0,1%. Ανάλογη τάση διατήρησαν και οι εξαγωγές, οι οποίες σε ετήσια βάση ήταν αυξημένες, αλλά σε τριμηνιαία βάση πτωτικές. Σε σχέση με το περσινό τρίτο τρίμηνο η αύξηση ήταν 0,9%, αλλά σε σχέση με το φετινό δεύτερο τρίμηνο έπεσε σημαντικά κατά 3,3%, αντανακλώντας τη γενικότερη οικονομική συγκράτηση που καταγράφεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι σε αυτό το πτωτικό ποσοστό «κρύβεται» αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 3% και μείωση των εξαγωγών προϊόντων κατά 0,3%
Τέλος, και οι εισαγωγές παρουσίασαν σημαντική αύξηση 5,2% σε σχέση με το περσινό τρίτο τρίμηνο, αλλά και μικρή μείωση 0,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
ΕΛΣΤΑΤ: Το γ’ τρίμηνο του 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από τις επιδοτήσεις στην ενέργεια
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το γ’ τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,8%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το γ’ τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2021.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν την ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
- Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.
- Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.
Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η πρόοδος, η ανθεκτικότητα και η δυναμική της οικονομίας
Από την πλευρά του, υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε «η αύξηση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει την πρόοδο, την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», κάνοντας λόγο για «απόδειξη ισχυρής ανάπτυξης». Μάλιστα, όπως είπε, «εφέτος εκτιμάται, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του 9μήνου του 2022, ότι θα επιτύχουμε ιστορικό υψηλό στις επενδύσεις».
Παρατίθεται ολόκληρη η δήλωση Σταϊκούρα:
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2022.
»Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, υψηλότερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
»Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, “το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης”.
»Σε κάθε περίπτωση, για το 9μηνο του 2022, παρά και την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων βάσης του 2021 που επηρεάζει τα μεγέθη του 2022, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται υψηλότερα από την εκτίμηση του Προϋπολογισμού.
»Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023.
»Υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018!
»Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής ανάπτυξης.
»Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022. Και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023.
»Δηλαδή, κάθε χρόνο η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα όρια της στασιμότητας ή ακόμη και της ύφεσης σε κάποιες χώρες.
»Αυτό είναι απόδειξη ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας.
»Η ανάπτυξη συνδυάζεται, πλέον, με ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου.
»Εφέτος εκτιμάται, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του 9μήνου του 2022, ότι θα επιτύχουμε ιστορικό υψηλό στις επενδύσεις.
»Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.
»Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
»Συνεπώς, τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή ανθεκτικότητα και τη σημαντική δυναμική της.
»Πρόοδος, ανθεκτικότητα και δυναμική που είναι καρπός της συνετής, υπεύθυνης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και της σκληρής, κοινής προσπάθειας πολιτών και πολιτείας – παρά τις αντίξοες, διεθνώς, συνθήκες – να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ισχυρή, πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και περισσότερο κοινωνικά δίκαιη, και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».