THEPOWERGAME
Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, ώστε να πραγματοποιήσει ένα τεράστιο βήμα μπροστά και να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μοναδικό εργαλείο αντιμετώπισης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Σχοινάς έχει λάβει πόρους που αντιστοιχούν στο 16,6% του ΑΕΠ, οι υψηλότεροι που έχουν αποδοθεί σε χώρα μέλος, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η χώρα εστιάζει συστηματικά στις μεταρρυθμίσεις και από τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, «η Ελλάδα υπεύθυνα και δομημένα υλοποιεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».
Ως έργα εμβληματικά στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στις δράσεις «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», την «Ηλεκτρική Διασύνδεση των Νησιών», τις καταρτίσεις προσωπικού σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες κ.ά. Ο κ. Σχοινάς ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και στο μοντέλο που επέλεξε η χώρα για την απορρόφησή τους.
«Η δεύτερη πληρωμή που εγκρίναμε την περασμένη Παρασκευή, αφορά στο καινοτόμο δανειακό εργαλείο που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Ένα εργαλείο το οποίο στις Βρυξέλλες θεωρείται και ως πρότυπο για το πως κράτη-μέλη μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης».
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκθείασε τη συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας, σύμφωνα με την οποία μέσω πόρων ύψους 400 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μοχλευθούν χρηματοδοτήσεις έως 1,5 δισ. ευρώ σε νέες και μικρές επιχειρήσεις της χώρας. Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, το έργο αυτό δείχνει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνος τους υφιστάμενους και εδραιωμένους παίκτες της αγοράς, αλλά και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά.
Ο κ. Σχοινάς στάθηκε στον μηχανισμό υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, τη γνωστή Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ). Όπως ανέφερε, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε πολύ ικανοποιητικά, παρά τα όποια οικονομικά εμπόδια που υπήρξαν σε όλη την Ευρώπη. «Το γεγονός ότι το αρχικό σχέδιο έχει εφαρμοστεί με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρά τα οικονομικά εμπόδια που όλοι μας ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο, δείχνει ακριβώς ότι αυτή η δομή συντονισμού αποδίδει και ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού υλοποίησης έργων στο εσωτερικό της ΕΥΣΤΑ. Αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, ο μηχανισμός αυτός θα παρακολουθεί την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.