THEPOWERGAME
Την «ατμομηχανή» της Ευρώπης στο άρμα της ανάπτυξης αναλαμβάνει να «παίξει» η Ελλάδα, σε μια δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία, παρά την προβλεπόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη, η εγχώρια οικονομία ακολουθεί πορεία ανάπτυξης, έστω και ήπια.
Κλείνοντας το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης πάνω του 6%, όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας, και με προοπτικές να συνεχίσει με θετικό πρόσημο και το «δύσκολο 2023», παρά τη διαβλεπόμενη ύφεση στην Ευρώπη, η Ελλάδα σηκώνει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, καθώς φαίνεται ότι θα συνεχίσει να τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Ίσως αυτό να εξηγεί και γιατί η χώρα έχει για τα καλά μπει «στο ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας πριν καν αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα», όπως ανέφερε σχετικά η διοίκηση της τράπεζας. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Φ. Καραβίας, «είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα πετυχαίνει μεταστροφή αποβιομηχάνησης και αναπτύσσει δυναμικά τον τομέα της μεταποίησης, μεταξύ άλλων».
Με 8% κατά μέσο όρο θα επέλθει η σύγκλιση στις επενδύσεις με την ΕΕ
Η Eurobank δεν κρύβει την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της χώρας. Δεν πρόκειται, όμως, για απλή ψυχολογία, τα στοιχεία στηρίζουν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της, που βλέπουν στην επόμενη δεκαετία να μπαίνει η χώρα σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τις χώρες της Ευρωζώνης, αναφορικά με τη συμβολή των επενδύσεων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.
Για να το πετύχει αυτό η Ελλάδα -που για πρώτη φορά φέτος καλύπτει το επενδυτικό κενό από την οικονομική κρίση- θα πρέπει οι επενδύσεις παγίων να τρέχουν με ρυθμό αύξησης 8% κατά μέσο όρο στη διάρκεια μιας δεκαετίας (έως το 2031).
«Ο στόχος αυτός είναι προφανώς απαιτητικός», δευκρίνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου, Τάσος Αναστασάτος, «αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικός. Κι αυτό διότι τα βασικά κεφάλαια που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας δεν επηρεάζονται από παράγοντες της κρίσης, όπως π.χ. η άνοδος των επιτοκίων. Είναι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα κεφάλαια από την ΕΤΕπ, που θα ωφελήσουν την ανάπτυξη κατά 7 μονάδες επιπλέον».
Φ. Καραβίας: «Θα δούμε τις επιπτώσεις στο τέλος του 2023»
Ειδικά στο θέμα των επιπτώσεων από τις αυξήσεις επιτοκίων, ο κ. Καραβίας επανέλαβε τη θεωρία που υποστηρίζει ότι «υπάρχει πάντα διαφορά φάσης από τη στιγμή που γίνεται κάτι μέχρι την πραγματική επίπτωση στην οικονομία. Συνήθως κάτι τέτοιο απαιτεί 18 μήνες, άρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του 2023 για να δούμε ποια ήταν η επίδραση της αύξησης του κόστους χρήματος στην επιβράδυνση των επενδύσεων».
Για την Ελλάδα, όμως, που σίγουρα ακολουθεί ένα άλλο μονοπάτι από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι όποιες επιπτώσεις θα είναι αισθητά μικρότερες, γιατί ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εκεί το μεικτό κόστος των δανείων είναι πολύ ανταγωνιστικό, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, αναφερόμενος στο χαμηλό και σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου επιτόκιο.
Τάση η μείωση στα spreads
Παράλληλα, θετική χροιά έχει η μείωση των περιθωρίων (spreads) στα επιτόκια. Όπως ανέφερε ο Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επικεφαλής στο corporate & investment banking, η τάση είναι πτωτική. Τα spreads ήδη μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1% και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω την προσεχή 3ετία κατά 0,30%-0,50%.