THEPOWERGAME
Εμπλουτίζεται συνεχώς η λίστα με τις νέες επενδύσεις ανάπτυξης υποδομών logistics και πλέον, μετά το πρώτο «κύμα» που έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται, με την έμφαση να δίνεται κυρίως σε σύγχρονες αποθήκες, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφονται σε πιο ολοκληρωμένα συγκροτήματα, που να προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία και στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η δεύτερη «γενιά» νέων έργων logistics θα επιχειρήσουν, εκτός από υπηρεσίες αποθήκευσης, να προσφέρουν επίσης υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαλογής, αυτοματισμούς, αλλά και δυνατότητες συναρμογής, συναρμολόγησης και μεταποίησης προϊόντων, τα οποία προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη υποδομών σε καίρια γεωστρατηγικά σημεία και σε περιοχές, που σήμερα στερούνται τέτοιων ακινήτων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι δρομολογούνται νέα έργα ανάπτυξης τουλάχιστον 500.000 τ.μ. logistics και εμπορευματικών κέντρων τα επόμενα χρόνια.
Η προ ημερών υπογραφή της τροποποιημένης σύμβασης για την ανάπτυξη στο Θριάσιο Πεδίο, αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δύο ολόκληρες δεκαετίες. Στόχος της επένδυσης των 160 εκατ. ευρώ, από την Goldair και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι η δημιουργία του πρώτου εμπορευματικού κέντρου της χώρας. Στην έκταση των 2.000 στρεμμάτων δρομολογείται ένα κέντρο επιφάνειας 240.000 τ.μ., που θα συνδυάζει αποθήκευση, διαλογή και συναρμολόγηση-αποσυναρμολόγηση, κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται σε άλλα λιμάνια και όχι στον Πειραιά, παρότι τα κοντέινερ έρχονται στην Ευρώπη, μέσω του ελληνικού λιμανιού.
Σημαντικές κινήσεις δρομολογούνται στον Ασπρόπυργο και από την Prodea Investments. Η εισηγμένη προχώρησε στην εξαγορά οικοπέδου 111 στρεμμάτων, αντί ποσού 5,85 εκατ. ευρώ. Εκεί σχεδιάζεται η δημιουργία ενός κόμβου logistics συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, για το ακίνητο υφίσταται προέγκριση χρήσεων και προχωρά η διαδικασία πολεοδόμησής του. Εκτιμάται ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας θα επιτευχθεί κατά το 2023.
Στον Ασπρόπυργο τοποθετήθηκε πρόσφατα και το επενδυτικό fund Dromeus Capital, καθώς έχει εξαγοράσει ένα πρώην βιομηχανικό ακίνητο, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει σε αποθηκευτικούς χώρους, επιφάνειας αρκετών δεκάδων χιλιάδων τ.μ. Μετά την επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ σε κτίρια γραφείων, πλέον η Dromeus Capital έχει εξασφαλίσει νέα κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, θέλοντας να δώσει έμφαση και σε αναπτυξιακά έργα, ιδίως στον τομέα των logistics μεγάλης επιφάνειας, αλλά και στα data centers (κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων).
Άλλη μια σημαντική επένδυση στην Αττική δρομολογείται στην Ελευσίνα, στο ακίνητο της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος, της οικογένειας Μάνεση. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια έκταση 300 στρεμμάτων, δίπλα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, η οποία μάλιστα διαθέτει και λιμενικές υποδομές. Το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί στο αμερικανικό επενδυτικό fund HIG, το οποίο έχει πλέον θέσει σε τροχιά υλοποίησης (μέσω καταρχάς της πολεοδομικής και αδειοδοτικής ωρίμανσης), ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, με στόχο την κατασκευή υποδομών logistics και εμπορευματικού κέντρου, συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ.
Εκτός Αττικής, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην Θεσσαλονίκη, η τοποθεσία της οποίας, θεωρείται ιδανική για την ανάπτυξη υποδομών διαμετακομιστικού εμπορίου. Η σημαντικότερη κίνηση μέχρι στιγμής, αφορά την επένδυση που σχεδιάζει στο ακίνητο της πρώην Βαλκάν ΕΞΠΟΡΤ στην Θεσσαλονίκη, η Dimand Real Estate. Πρόκειται για ακίνητο 355 στρεμμάτων, στο οποίο η Dimand σχεδιάζει την ανάπτυξη υποδομών logistics, που ενδέχεται να συνδυάζονται και με εγκαταστάσεις συναρμολόγησης προϊόντων. Συνολικά θα δημιουργηθούν κτίρια 120.000 τ.μ. Στόχος της Dimand με την ανάπτυξη αυτή, ύψους της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, να απευθυνθεί κυρίως σε εταιρείες του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν στην Ελλάδα εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης προϊόντων, μαζί και με τα γραφεία τους.
Στην Θεσσαλονίκη, δρομολογείται και η δημοπράτηση της έκτασης του Στρατοπέδου Γκόνου, συνολικού μεγέθους 672 στρεμμάτων. Πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται στην δυτική πλευρά της πόλης και είναι ιδιοκτησίας του Υπ. Οικονομικών, που έχει παραχωρήσει την χρήση στην ΓΑΙΑΟΣΕ. Το ακίνητο προσφέρεται για την δημιουργία εμπορευματικού κέντρου και έχει υπολογιστεί ότι θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις συνολικού ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση εκμετάλλευσης βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας από την Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.
Άλλος ένας – εν εξελίξει αυτή τη φορά – διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την αξιοποίηση έκτασης 165 στρεμμάτων, στο πρώην εργοτάξιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, το ακίνητο ενδείκνυται για την ανάπτυξη πάρκου εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω και της πρόσβασής του στη θάλασσα. Μετά από σχετική παράταση που χορηγήθηκε, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών είναι η 2α Δεκεμβρίου.