THEPOWERGAME
Τι κι αν τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου ήταν κατά 289 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού, «ποσό που είναι καλύτερο σε σχέση με αυτό που είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν οι στόχοι που αναφέρονται στο προσχέδιο», όπως δήλωσε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξακολουθούν να κρατούν μικρό καλάθι για τον ενάμιση μήνα που περισσεύει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, πάμε για καλύτερο αποτέλεσμα από αυτά που υπολογίζαμε», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος χθες για να συμπληρώσει όμως αμέσως μετά: «Αυτό είναι κάτι που δείχνουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μία επιβράδυνση ταχύτερη του αναμενομένου στις γιορτές». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ίσως στις γιορτές η πληρωμή φόρων να εμφανίσει μία πολύ σημαντική συγκράτηση, προκειμένου οι Έλληνες να συνεχίσουν την κατανάλωση που επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες, συνυπολογίζοντας το ροκάνισμα του εισοδήματος που αναμένεται από τις αναμενόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας που θα φέρει μαζί του ο επερχόμενος χειμώνας και η συνεχιζόμενη αδυναμία της Ευρώπης να αποφασίσει την επιβολή ενός διακριτού και ξεκάθαρου πλαφόν στο φυσικό αέριο. Άλλωστε χθες η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου έδειξε ότι μία νέα αύξηση τιμής δεν είναι καθόλου δύσκολο να εμφανιστεί.
Οι παραδοχές και οι προβλέψεις στον τελικό προϋπολογισμό
Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι παραδοχές που έχει κάνει για το φυσικό αέριο και την ενέργεια στον τελικό προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Αιτία αυτής της στάσης είναι η πρόβλεψη που κάνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα οποία διαβλέπουν σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας νωρίτερα του αναμενομένου και άρα ενδεχόμενες αλλαγές στις τιμές της ενέργειας. Πάντως όπως αρέσκονται να λένε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα σενάρια που έχουν λάβει υπόψη τους στην κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι τα δυσμενέστερα, και ως εκ τούτου, η όποια βελτίωση στο μέτωπο τους πολέμου, μόνο θετική μπορεί να είναι για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία θα απολαύσει και του χρόνου τα υψηλότατα έσοδα που εισρεύσανε φέτος στην οικονομία μας από τον τουρισμό, κάνοντας προβλέψεις για εισπράξεις ανάλογες με τις φετινές (δηλαδή περίπου είσπραξη εσόδων πάνω από 19 δισ.). Παρά το γεγονός ότι αυτή η πρόβλεψη φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, αν υπολογίσει κανείς ότι του χρόνου η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης θα βρεθεί σε ύφεση και άρα δύσκολα οι πολίτες θα έχουν τόσο σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους για να το διαθέσουν στις διακοπές τους, στο οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι η θετική εικόνα στον τουρισμό δεν θα διαμορφωθεί μόνο από τα έσοδα των επισκεπτών, αλλά θα επηρεαστεί πολύ θετικά και από τις επενδύσεις που ήδη γίνονται στις τουριστικές υποδομές. Το σημαντικό είναι ότι όποια επένδυση ολοκληρώνεται επηρεάζει θετικά την πορεία του ΑΕΠ. Άλλωστε όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν, το 2021 και 2022 κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2019, ενώ αναμένεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση την τριετία 2023-2025, κυρίως λόγω της συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.